Deel dit artikel ‹ Terug

Een vlucht te veel

Geplaatst op: woensdag 29 april 2015


Begin mei zal voormalig Spitfire-piloot Jimmy Taylor voor de 25e keer de dodenherdenking in Nederland bijwonen. Taylor vertrok op zondag 19 november 1944 met zijn Spitfire voor een fotoverkenningsvlucht boven het Duitse Rheine. Zijn vliegtuig had geen wapens aan boord maar was voorzien van twee fotocamera’s. Toch kwamen er vier mensen om het leven.

Taylor moest namelijk met zijn parachute uit het vliegtuig springen na een motordefect. Hij kwam toen in Borne terecht. Daar wist hij te ontkomen aan de Duitsers. Maar omdat hij onvindbaar bleef voor de bezetter werden een week later vier onschuldige burgers gefusilleerd. Taylor wist daar op dat moment helemaal niets van af.

In 1989 kon men hem opsporen. Men vertelde hem wat er in 1944 na zijn ontsnapping was gebeurd. Sindsdien komt hij elk jaar op 4 mei naar Borne om de slachtoffers te herdenken. In het afgelopen jaar was dat in het bijzijn van Dick Berlijn, de voormalige chef van de Nederlandse strijdkrachten. Ook in dit jubileumjaar zal Taylor, die inmiddels 92 is, weer van de partij zijn. Dan zal voor hem een speciale 'fly-by' worden georganiseerd.

Vorig jaar is van zijn hand het rijk geïllustreerde boek "One Flight Too Many" verschenen. Het boek gaat over het 16e Squadron van de Britse RAF, de inzet tijdens Market Garden, de gebeurtenissen in Borne en de nasleep daarvan. Zijn verhaal heeft in de afgelopen jaren veel aandacht gekregen op TV. In Nederland zond de NOS een documentaire hierover uit.

Op zondagmiddag 3 mei zal Taylor vanaf 14:00 uur aanwezig zijn tijdens een signeersessie in het Oorlogsmuseum Overloon. Hij zal dan zeker ook zijn verhaal willen vertellen aan iedereen die daar benieuwd naar is.

www.oorlogsmuseum.nl