Deel dit artikel ‹ Terug

Goldberg Strijktrio in het Kunstkerkje in Velp

Geplaatst op: woensdag 4 maart 2015


Klassieke muziek door het Goldberg Strijktrio in het Kunstkerkje in Velp

De Goldberg Variaties van Johan Sebastian Bach
Op zondagmiddag 22 maart aanstaande brengt het Goldberg Strijktrio de Goldberg Variaties van Johan Sebastian Bach ten gehore in het Kunstkerkje in Velp bij Grave (NB). Het concert begint om 14.30 uur. Kaarten à € 12,50 kunt u reserveren tot zaterdagavond 21 maart 24.00 uur via de site www.kunstinhetkerkje.nl of via het mailadres info@kunstinhetkerkje.nl.

Johan Sebastian Bach

Bach componeerde de Goldberg Variaties in 1741. De Goldberg Variaties zijn een scharniermoment in zijn oeuvre. Ze zijn de eerste in een reeks van meer abstracte composities, die kenmerkend zijn voor het laatste decennium van Bachs leven.
De originele stukken van dit werk waren lange tijd verloren, maar in 1974 werd een exemplaar van de eerste editie teruggevonden met daarop aantekeningen van Bach zelf.

Het Goldberg Strijktrio
Het Goldberg Strijktrio is een gezelschap van drie jonge, maar veelbelovende muzikanten. Het trio bestaat uit Cécile Gouder de Beauregard (viool), Anna Magdalena den Herder (altviool) en Marcus van den Munckhof (cello).
Het trio legt zich geheel toe op de Goldberg Variaties en koos voor de bewerking van Dmitry Sitkovetsky. Het was vanaf het begin af aan duidelijk dat het trio de pure en bijzondere sfeer, die het werk teweeg brengt, centraal wilde laten staan tijdens de uitvoering. Ton Koopman heeft een bijdrage geleverd, waarbij de verschillen en overeenkomsten tussen het origineel (klavecimbel) en deze versie (strijktrio) uitvoerig zijn uitgediept. Maar ook eigen aanpassingen maken deze uitvoering bijzonder en van hoge kwaliteit.
Naast de muziek was de concertlocatie ook een groot aandachtspunt. Vanwege de veelal religieuze aard van de muziek van Bach kwamen zij uit bij kerken en kapellen, waarbij een sfeervolle verlichting en opstelling nagestreefd wordt. Dus in Kunstkerkje in Velp zijn deze drie muzikanten helemaal in hun element.

Het volgende concert is op zondagmiddag 19 april met een tribute aan Eva Cassidy door Margriet Sjoerdsma met band.
Voor meer informatie over het muziek- en expositieprogramma 2014 – 2015 van de stichting Kunst in het Kerkje, kijk op  www.kunstinhetkerkje.nl.
advertentie