Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwjaarstoespraak 2015

Geplaatst op: dinsdag 6 januari 2015


Dames en Heren,

Welkom op onze jaarlijkse ontmoeting ter gelegenheid van het nieuwe jaar. We mogen weer met een schone lei beginnen. Voor dit nieuwe jaar 2015 wens ik u, mede namens het gemeentebestuur gezondheid, succes en liefde en voorspoed toe. Want 2014 was me het jaartje wel. Termen als roerig, bewogen en indrukwekkend, kom je in veel terugblikken tegen.

Voor velen is de vliegtuigramp met de MH 17 wel de meest indrukwekkende gebeurtenis. Een ramp waardoor onschuldige burgers en kinderen gewetenloos zijn gedood. Bijna iedereen in Nederland kent wel iemand die door deze ramp is getroffen. Zoals heel dichtbij in de gemeente Cuijk.

Het verdriet werd in ons land collectief gevoeld en gedragen. Wij straalden een geweldige eenheid uit; wij stonden op voor de slachtoffers en de nabestaanden; wij waren er toen de stoffelijke overschotten werden overgebracht. Er was verbondenheid en vastberadenheid.
Het heeft ons wel bewust gemaakt dat de oorlogen aan de randen van Europa ook betekenis hebben voor ons. Het besef dat wij 70 jaar in vrijheid leven krijgt extra betekenis als je de dreiging en ellende om ons heen ziet gebeuren zoals de Ebola-uitbraak in Afrika, de gevechten in het Midden Oosten zoals Syrië, Irak, de IS met hun barbaarse onthoofdingen.

Deze gebeurtenissen maken terecht sterke indruk op ons. We moeten ervoor blijven waken dat we het “als de gewoonste zaak van de wereld” gaan beschouwen. Het is belangrijk dat de berichten op de voorpagina’s vermeld blijven en niet verdwijnen naar het middenkatern.

Ontwikkelingen verder weg hebben ook invloed op ons leven hier.
Door het geweld zoeken miljoenen mensen een veilig heenkomen. Als vluchteling moeten zij huis en haard achterlaten op zoek naar een veilig onderkomen. Wij dragen ons steentje bij door deze vluchtelingen opvang te bieden in het AZC te Overloon. Een fikse opgave voor een kleine gemeenschap als bijv. de kernen van Overloon en Stevensbeek. Maar gelukkig, zo blijkt, geen onmogelijke opgave. Met goede wil, wederzijds respect en vastberadenheid kunnen we veel bereiken en kunnen we ook deze mensen weer perspectief bieden.

Niet voor niets dat we vanaf september 2014 tot mei 2015 stilstaan bij het feit dat 70 jaar geleden de bezetting van Nederland ten einde liep. 70 jaar leven in vrijheid gaat over méér dan bevrijding. Het gaat erom dat we ons beseffen dat leven, denken en spreken in vrijheid niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld is. Tot nu toe hebben de door wijk- en dorpsraden georganiseerde activiteiten veel indruk gemaakt en blijvende herinneringen, in de vorm van enkele interessante boekwerken, achtergelaten. De Stichting BING met als grote trekker Ad de Ponti heeft daartoe de nodige aanzetten gegeven en ondersteuning geboden. Ook het gedicht over vrijheid van Kristianne Tummers, dat op de uitnodiging voor vandaag is afgedrukt, onderschrijft de betekenis en het belang van aandacht blijven schenken aan het thema 70 jaar vrijheid. Die vrijheid geeft ons dagelijks perspectieven om zinvol inhoud te geven aan ons leven en onze samenleving.

Ook in Boxmeer is in 2014 weer veel gebeurd. In elk geval de verkiezing van een nieuwe gemeenteraad met enkele nieuwe en vooral ook jonge gezichten. Met veel enthousiasme en ambities is de raad aan het werk gegaan. Het nieuwe college van B&W is weer op sterkte. Naast Willy Hendriks en Erik Ronnes is Jeu Verstaaten uit Overloon als derde wethouder aan de collegetafel aangeschoven. In een goed samenspel van raad en college worden tal van veranderingen en vernieuwingen doorgevoerd en wordt aan onze burgers nieuwe perspectieven geboden.
Zowel raad als college stralen uit dat ze er een mooie periode van willen maken. Jammer genoeg zal dit over enkele maanden zonder wethouder Ronnes zijn. Hem raken we kwijt aan de Tweede kamer, waar hij hopelijk samen met Emile Roemer en Michiel van Veen uit Cuijk, veel voor Boxmeer en het Land van Cuijk zal blijven betekenen.

Een van de meest in het oog springende veranderingen waaraan ook in 2014 hard is gewerkt, zijn de zogeheten transities in de zorg. De zorgtaken komen vanaf nu in hun volle omvang naar de gemeente. De lange periode van onduidelijkheid heeft veel teweeg gebracht bij instellingen en personeelsleden maar zeker ook bij mensen die op die zorg zitten te wachten en er afhankelijk van zijn.
Vaststaat dat we steeds meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor ons eigen welzijn en welbevinden.
Ambtelijk en bestuurlijk hebben wij in nauwe samenwerking met andere gemeenten deze wijzigingen in de zorg opgepakt. Neen, we kunnen nu nog niet garanderen dat meteen voor de volle 100% alles goed zal gaan.
Wel ben ik er van overtuigd dat de eventuele fouten incidenten blijken te zijn, en dat we die gezamenlijk kunnen oplossen!
We zullen onze burgers nu en in de toekomst de noodzakelijke zorg geven en hen nieuw perspectief bieden van een zorgzame samenleving.

Meer en meer worden we als gemeenten tot samenwerking gestimuleerd om het toenemend aantal taken dat op ons afkomt, te kunnen uitvoeren. Op de schaal van Noordoost Brabant is het afgelopen jaar de opgerichte samenwerking AgriFood Capital succesvol van start gegaan. Deze samenwerking zal de komende jaren nieuwe ontwikkelingen tot stand moeten brengen en meer banen moeten creëren op de arbeidsmarkt voor jonge mensen en startende ondernemers. En zoals u weet hebben we in het Land van Cuijk en vooral ook in Boxmeer op het terrein van Agri en Food onze wortels liggen.

Ook heel succesvol is de samenwerking binnen het LvC op het terrein van recreatie en toerisme. De oprichting van het Regionaal Bureau voor Toerisme heeft hieraan een sterk impuls gegeven.

Ja, en wat bracht 2014 ons nog meer? Eigenlijk te veel om op te noemen. Toch zal ik een poging wagen om, geheel willekeurig, een aantal wapenfeiten te noemen:

De komst van het Asielzoekerscentrum in Overloon, aanvankelijk met enige scepsis, maar uiteindelijk toch snel geaccepteerd in onze samenleving.

De winst van de Brabantse Dorpenderby 2014 door Vierlingsbeek met het project Symphonica in Sporto. Een geweldig initiatief van de Sport- en cultuurverenigingen uit Vierlingsbeek en Groeningen om het gehele jaar door beweegactiviteiten te organiseren. 25 Verenigingen hebben hun talenten gebundeld om 12 activiteiten te houden in 2014 en 2015.

Tientallen vrijwilligers uit Maashees bouwden, samen met de kunstenaressen Jacqueline Hanssen en Yvette Ahsmann, aan de Troon bij de Vijver. Een prachtig staaltje van samen vorm geven van je eigen leefomgeving. Het leverde ze de Dr. Peelen Cultuurprijs 2014 op!

De verplaatsing van de kermis in Boxmeer van augustus naar juni was even wennen, zeker na nogal wat commotie in de buurgemeente. Maar ook de mallemolen draaide gewoon door.

Er werden twee Gildedagen georganiseerd. Eén in Beugen, waarmee het gilde haar 300-jarig bestaan vierde, en één in Oeffelt, waar het gilde zelfs 600 jaar bestaat. Beide verenigingen ontvingen de Koninklijke Erepenning.

Ook succesvol was het NK Maasheggenvlechten dat zich in toenemende mate mag verheugen in grote publieke belangstelling. Ook het aantal deelnemende teams neemt toe. Naar verluid zal ter gelegenheid van het 10e NK de Commissaris van de Koning het provinciale team komen versterken.

Een ander jubileum was voor de Wielerronde Daags na de Tour dat z’n 40ste editie verreden zag worden. Na een geslaagde doorstart in 2013 staat de wielerronde weer vol op de kaart met goede perspectieven in tegenstelling tot andere criteria, zoals Stiphout dat besloten heeft te stoppen. Volgend jaar wordt naar verwachting een nieuw onderdeel in Boxmeer verreden namelijk: een vrouwenkoers.

Eveneens een jubileum was er voor de Industriële Kring die haar 50 jarig bestaan vierde.

Naast de start van enkele nieuwe bouwwerken en woningen werd ook het nodige gesloopt zoals het oude Maasziekenhuis, het BP-tankstation en –eindelijk- Voermans. Nu maar hopen dat de komst van bouwkranen niet te lang op zich zal laten wachten.

Roering was er ook op de supermarkt markt. Het brengt ons een nieuwe 6e supermarkt in het centrum van Boxmeer en een nieuw pand voor AH. Hopelijk leidt deze verandering tot nieuwe perspectieven voor de versterking van ons, voor de regio, zo belangrijke centrum. De nieuwe Super Plusmarkt in Overloon heeft het aanzien en de functie van het plein verrijkt en trekt klanten uit vele landen.

In Boxmeer geen discussie rond zwarte piet, wij zijn menslievend, vreedzaam en duurzaam. En omdat duurzaam over groen gaat gaat de gemeente Boxmeer ook voor groen. Onlangs zijn 3 elektrische auto’s en 2 scooters aangeschaft en 4 auto’s op aardgas. Ze zullen hun diensten zuinig maar snel en goed kunnen uitvoeren.

En over duurzaam gesproken. We mogen ons nu voortaan ook Fairtrade gemeente noemen.

Het gezin Khachatryan werd en wordt geconfronteerd met uitzetting naar Armenië, het land van herkomst. Dit ondanks de hulp en steun van burgers, collega’s en bekenden en zelfs de gemeenteraad die zijn nek uit stak. Iets wat landelijk de nodige publiciteit opleverde.

Ons oorlogsmuseum stond volop in de aandacht. Natuurlijk vanwege 70 jaar vrijheid en de herdenking op militaire begraafplaats. Onze commissaris van de Koning was daarbij om samen met vertegenwoordigers van Engeland, Amerika en Duitsland kransen te mogen leggen.
Het oorlogsmuseum mag zich sowieso verheugen in de belangstelling van onze CdK. Hij opende in 2014 samen met zijn Limburgse collega een nieuw paviljoen, hij ontving er eind september alle Brabantse burgemeesters en hij bezocht het museum in november met de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten.
In 2014 was het het best bezochte museum van Brabant.

Evenals in 2013 won een Boxmeerse ondernemer zowel de Ondernemersprijs als de publieksprijs in 2013 was dat Vivara uit Vierlingsbeek en in 2014 VKPS Personal Support.

Persoonlijk hoop ik dat u allen kunt terugkijken op een goed jaar, hoewel ik mij realiseer dat het zeker niet in alle gevallen goed zal zijn geweest voor iedereen. Niet altijd komen wensen uit en worden we in onze nabije omgeving geconfronteerd met teleurstellingen en verdriet.

Kijken we vooruit dan zien we dat bestaande samenwerkingen intensief worden voortgezet.
In 2015 voorzie ik ook dat we de vruchten gaan plukken van de belangrijke platforms voor ondernemers, instellingen én gemeenten. Ik verwijs nogmaals naar AgriFood Capital en de Euregio. In breder verband zullen door overheid en ondernemers nieuwe initiatieven genomen worden en innovaties tot stand komen.

Binnen het Land van Cuijk werken we met de 5 gemeenten samen op inhoud door de strategische visie uit te voeren. Die samenwerking zullen we de komende jaren moeten intensiveren om ons positie en een rol te geven in de diverse regio’s en de provincie. Er is meer ambtelijke en bestuurlijke inzet nodig om het perspectief van een sterk Land van Cuijk waar te maken. Ook hier geldt dat het geheel meer moet zijn dan de som der delen.

Een voorbeeld van bestuurlijke vernieuwing zou kunnen zijn wanneer de 5 colleges van B&W enkele malen per jaar bijeen komen om actuele bestuurlijke thema’s te bespreken en op basis van één ambtelijk advies een gezamenlijk besluit te nemen.

Als voorbeeld zou ik kunnen noemen:
De invoering van glasvezel, de geurnota, inkoopbeleid, acquisitie en de drie transities.

Hoe sterker de samenwerking tussen de 5 gemeenten in het Land van Cuijk is hoe steviger we ons kunnen presenteren en handhaven in grotere regionale verbanden. Daar ligt voor onze burgers van de 5 gemeenten het nieuwe perspectief voor de komende jaren. Alleen een sterk opererende regio kan samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen de voorwaarden scheppen voor een sterke economie, met goede werkgelegenheid voor onze inwoners. Daarin ligt een belangrijke uitdaging voor 2015 en de jaren daarna..

Gelukkig zien we de economie langzaam wat groeien en zit er meer beweging in de woningmarkt. Er wordt in meer en mindere mate weer gebouwd in diverse kernen.

Er is weer leven na de crisis. Het zwaarste weer lijkt achter de rug. Ik ontwaar weer enig optimisme. Niet bij de pakken neerzitten maar met open vizier, de blik vooruit en met vertrouwen de toekomst tegemoet. Fullspeed vooruit. We moeten nu omschakelen van relatief defensief denken naar offensief, out-of-the-box denken en doen. Er is een nieuwe tijd aangebroken waarin we moeten denken aan kansen.
En laten we ons vooral blijven focussen op de dingen die echt belangrijk zijn. En niet bomen over iedere boom, al dan niet in een bak.

2015 wordt het jaar van de implementatie van de transities. In Boxmeer Noord heeft een pilot plaats gevonden met betrekking tot een sociaal wijkteam. Door de bewoners zelf is het initiatief genomen om mensen met vragen op welk terrein dan ook verder te helpen. Daar waar de burgers het zelf kunnen (vervoer, boodschappen, ondersteunende hulp) vangen zij het zelf op met een team van vrijwilligers.
Daar waar professionele hulp nodig is, zorgen zij dat die er komt. De bedoeling is dat in 2015 ook in de andere dorpen en wijken hiermee begonnen wordt. Meer dan in de vorige periode wordt verwacht dat de burgers samen onderling tot oplossingen komen in plaats van de overheid overal voor te laten opdraaien. In een samenleving waar mensen voor elkaar zorgen voelt men zich ook veel verantwoordelijker voor elkaar.

In 2015 zullen we ons evenementenbeleid gaan herzien. In toenemende mate is er sprake van het organiseren van grootschalige evenementen die enerzijds voorzien in een behoefte aan ontspanning en activiteiten maar anderzijds ook grote druk leggen op de openbare ruimte en gepaard gaan met ondervonden geluidsoverlast. Het is belangrijk aan te geven waar de grenzen liggen van het maatschappelijk aanvaardbare en daarop te handhaven.

Dit jaar buigen wij ons over het horecabeleid in het buitengebied. Het opnieuw bestemmen van vrijkomende agrarische bebouwingen kan niet leiden tot ongebreidelde horeca-activiteiten. Het is een uitdaging daarin vernieuwende oplossingen èn de juiste balans te vinden.

Dat ook de horeca en foodsector bereid zijn mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen willen we vandaag tonen door u het beste Nederlandse kerstbrood bij de koffie aan te bieden van onze bakker Gommans en u kennis te laten maken met de groeten-aardappel snacks van EKRA uit Overloon en mini worstenbroodjes van de Maashoeve uit Boxmeer.

Dit jaar zal ons college weer een bezoek brengen aan Sigmaringen. Voor de nieuwe wethouders vooral ook een kennismakingsbezoek. We zullen het bezoek aangrijpen om uitwisselingen tussen scholen te bevorderen. Ook bereiden we een bezoek voor dat de nieuw gekozen gemeenteraad van Sigmaringen zal brengen aan Boxmeer om ondermeer kennis te maken met onze gemeenteraad.

Naar verwachting zal op Sterckwijk gestart worden met de nieuwbouw van ROC Nijmegen dat, samen met Fitland en Pantein, werkt aan een combinatie van onderwijs, bewegen en gezondheid. Ook dit is een innovatief project dat perspectief zal bieden aan een gezonde samenleving.

En wat er op Sterckwijck nog meer gaat gebeuren moet u nog even afwachten. Wij willen en moeten onze acquisitie in elk geval intensiveren met hoop op perspectief.

Na een periode van crisis zou het mooi zijn als door een licht economisch herstel voor veel mensen een jaar aanbreekt van nieuw perspectief. Of dit nu gaat om zorg, een baan, huisvesting, gevoelens van geborgenheid en veiligheid, maar vooral goede gezondheid en geluk.
Dat we leven in een veilige gemeente waar we ons thuis voelen, waar mensen zorgen voor elkaar, waar geen plaats is voor eenzaamheid of armoede.
Laten we hier gezamenlijk ons voor inzetten in het nieuwe jaar 2015.

Dames en heren, ik rond af.

Alvorens, zoals de laatste jaren gebruikelijk, enkele bijzondere burgers te eren, wil ik de wens uitspreken dat 2015 voor u allen, persoonlijk, voor uw familie, voor uw vereniging, voor uw werk, een voorspoedig en hoopvol jaar mag worden met geluk, een goede gezondheid en liefde.

Daarop wil ik graag het glas met u heffen.
Bedankt voor uw aandacht. Proost!!!

Boxmeer, 2 januari 2015