Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwe landelijke regels afsteken vuurwerk

Geplaatst op: donderdag 11 december 2014


NIEUWE LANDELIJKE REGELS:
AFSTEKEN VUURWERK ALLEEN TUSSEN 31 DECEMBER 18.00 UUR EN 1 JANUARI 02.00 UUR

Meld vuurwerkoverlast direct in Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert via 06 1051 8762


Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, 10 december 2014 – Er gelden dit jaar nieuwe regels voor het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. De gemeenten werken dit jaar samen met de politie en Bureau Halt om vuurwerkoverlast in december en tijdens de jaarwisseling tegen te gaan. Het afsteken van vuurwerk mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Vuurwerkoverlast kan zoals elk jaar worden gemeld via het speciale telefoonnummer voor de melding van vuurwerkoverlast: 06 1051 8762. Dit nummer is vanaf maandag 15 december geopend.

Meldlijn
Vanaf 15 december is de meldlijn vuurwerkoverlast van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert geopend. Op het nummer 06 1051 8762 kan vuurwerkoverlast worden gemeld. De gemeentelijke Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (Boa’s) hebben tijdens hun dienst deze mobiele telefoon bij zich, zodat zij snel op een melding kunnen reageren. Buiten diensttijden kan het nummer van de regionale politie (0900 8844) worden gebeld. De Boa’s werken tijdens deze periode overigens samen met leerlingen van het ROC (opleiding Vrede en Veiligheid). Om de politie en de Boa’s te helpen bij het achterhalen van de daders zou een melding uit de volgende onderdelen moeten bestaan:

- Geef een duidelijke beschrijving van de veroorzaker.
- Gaat het om één persoon of om een groep?
- Wat voor kleding dragen de veroorzakers (kleur jas, broek, pet et cetera).
- Zijn de veroorzakers op de scooter, op de fiets of te voet?

Het is belangrijk dat overlast wordt gemeld. Pas als de Boa’s of de politie een melding ontvangen, kunnen zij reageren. We vragen daarom aan inwoners om overlast altijd bij ons te melden. Ook zullen we dit jaar in samenwerking met de politie de schade aan privé-eigendommen in kaart brengen. Eventuele schade kunnen mensen bij de politie Land van Cuijk melden (0900 8844).

Samenwerking
In de aanpak van vuurwerkoverlast werken de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert samen met de politie en Bureau Halt. Vuurwerkovertreders tot 18 jaar die worden betrapt, worden direct naar Bureau Halt verwezen. Daarnaast moeten de overtreders die de schade veroorzaken deze zelf betalen. Dit jaar mag vuurwerk worden verkocht en gekocht op 29, 30 en 31 december. Tijdens deze dagen zetten de gemeenten en de politie extra mensen in om overlast te voorkomen. In de regio Land van Cuijk zet de politie twee extra koppels (vier agenten) in om de overlast aan te pakken. De extra inzet door de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert bestaat uit vier teams die op 29, 30 en 31 december beschikbaar zijn om op meldingen te reageren. Elk team bestaat uit een Boa en minimaal twee stagiaires van het ROC.

Voorlichting

Voor alle basisscholen in de gemeenten Cuijk, Grave en Mill Cuijk stelt het Bureau Halt een lespakket over vuurwerk beschikbaar voor leerlingen van groep 8 en/of worden lessen gegeven. Via dit lespakket worden de leerlingen bewust gemaakt van de gevaren van het afsteken van vuurwerk. Op de middelbare scholen in de gemeente zullen ook posters van Bureau Halt worden opgehangen. Voor deze leerlingen heeft Halt een campagne waarbij vooral tips worden gegeven voor het veilig afsteken van vuurwerk. Ten slotte wordt ook via social media (met name Twitter) aandacht besteed aan de nieuwe regels.

Meer informatie over vuurwerk en de Haltcampagnes is te vinden op de website www.halt.nl.