Deel dit artikel ‹ Terug

Thematentoonstelling over Niederrheins aardewerk

Geplaatst op: dinsdag 4 november 2014


Vanaf 16 november in museum het Petershuis:
Kiepenkerls, ringeloren en potjeslatijn
Traditioneel pottenbakken aan de Niers rond de 18e eeuw

Gennep was in de 18e eeuw een belangrijk centrum voor pottenbakkers.?Er was veel goede klei voorhanden, er was hout voor de ovens en er waren voldoende mogelijkheden voor vervoer over land en water. Van 16 november 2014 t/m 4 januari 2015 wijdt Museum Het Petershuis te Gennep een themaexpositie aan de producten van deze ambachtelijke pottenbakkers. De tentoonstelling biedt tevens een inkijkje in het leven van onze 18e eeuwse voorouders in deze streken.

De tentoonstelling laat zien dat Gennep onderdeel uitmaakte van een traditie in het Niederrheinische gebied. Aan de hand van veel aardewerk uit Gennep, Issum, Kervenheim, Sonsbeck, Tönisberg en andere pottenbakkerscentra langs Niers en Nederrijn wordt duidelijk hoe de pottenbakkers hier de klei bewerkten, draaiden, versierden en droogden, welke gereedschappen ze daarbij gebruikten en hoe ze door elkaar werden beïnvloed.

Alle soorten producten die ze maakten worden getoond: schotels, voorraadpotten, borden, kannen, bloempotten en tegels. Schotels werden ook gemaakt als pronkstuk in huis of ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenissen. Die pronkschotels werden dan versierd en voorzien van teksten. De vergelijking van die teksten in het hele gebied is interessant.
Daarnaast is er aandacht voor transport, families, straatnamen.

Aan de hand van tal van voorwerpen, foto's, afbeeldingen en een film, wordt getoond wat er zoals met pottenbakken te maken heeft. Tijdens de tentoonstellingsperiode worden workshops en lezingen georganiseerd.

Museum Het Petershuis is gevestigd op het adres Niersstraat 2 te Gennep. Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 14:00 t/m 17:00 uur. Voor meer informatie: kijk op www.museumhetpetershuis.nl of op www.liefdevoorlimburg.nl.