Deel dit artikel ‹ Terug

Mijn Maakbare Mais: in 30 weken van maiskorrel tot lamp

Geplaatst op: dinsdag 4 november 2014


Boxmeer - Een uniek lesprogramma voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar

Het begint allemaal met één maiskorrel. Dit unieke project is het afstudeerwerk van Design Academy studente Janneke Bergholtz. Aan de hand van dit lesprogramma leren kinderen hoe ze, in 30 weken, een maiszaadje kunnen omtoveren tot een lamp. De basisschoolkinderen ervaren hoe wonderlijk de natuur is en hoe het is om je eigen ontwerper en maker te zijn. Kortom: een creatief lesprogramma met een bijzonder én functionerend eindresultaat.

In het speels vormgegeven handboek staat op leuke wijze iedere stap gedetailleerd beschreven. Het boekje bevat bijzondere illustraties en ruimte om bevindingen te noteren. Iedere leerling start met het zaaien van een maiskorrel en ziet hoe deze getransformeerd wordt tot plant. Vervolgens wordt deze plant door middel van simpele en alledaagse technieken zoals koken, kammen en drogen tot verschillende materialen verwerkt. Het lesprogramma heeft raakvlakken met middelbare schoolvakken zoals biologie, technologie en natuur- en scheikunde. Een leerling ontwikkelt en bevordert tijdens dit lesprogramma verschillende vaardigheden zoals geduld, zorgvuldigheid, verbeeldingskracht en creativiteit.

Een verkorte versie van dit lesprogramma is drie weken geleden gestart als pilotversie op basischool St. Jozef in Nieuw-Bergen (L). Iedere leerling uit groep 7/8 is hard op weg om zijn of haar eigen lampje te maken. Daarnaast creëren de leerlingen inzicht in hoe een product in elkaar zit en uit welke onderdelen het bestaat. Ze ontdekken wat materialen zijn en waar deze vandaan kunnen komen, maar ook hoe je deze kan inwinnen en kan transformeren. De leerlingen hebben proefjes bioplastic gemaakt van het zetmeel uit de maiskorrels die ze zelf hebben gedorst en gemalen. De vezels zijn uit de bladeren gekamd en worden gebruikt bij het maken van de lampenkap. Alle onderdelen van de plant worden gebruikt om zo uiteindelijk vanuit één maiskorrel een lamp te maken!

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (18 tot en met 26 oktober) was het afstudeerwerk Mijn Maakbare Mais van Janneke Bergholtz (Bergholtz Enzo, Boxmeer) te bezichtigen in De Witte Dame op de Graduation Show van Design Academy Eindhoven.
Bezoek www.mijnmaakbaremais.nl voor meer informatie en introductiefilmpje van het project.