Deel dit artikel ‹ Terug

Frank Zappa door zijn originele muzikanten

Geplaatst op: dinsdag 14 oktober 2014


Dichter bij het origineel kom je niet, 14 november spelen de muzikanten van Frank Zappa als Banned From Utopia bij klooster Roepaen (Ottersum).

Frank Zappa, een van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw overleed te vroeg in ' 93. Twintig jaar na zijn dood besloten zes van Zappa's originele bandleden zijn muziek nieuw leven in te blazen, als Banned From Utopia. Het spel van de band is doordrongen van authenticiteit en virtuositeit, ook zonder Zappa een niet te missen ervaring, dichter bij het origineel kom je niet.

Frank Zappa werd door veel mensen als rock-muzikant gezien, maar zijn muziek is eigenlijk niet onder één genre te plaatsen. Zappa was componist, een ware kunstenaar die moeiteloos jazz, klassiek, rock en experimenteel wist te mengen. Hij begon zijn carrière in de jaren zestig en opmerkelijk aan zijn werkwijze was dat hij niet echt samenwerkte, maar muzikanten in dienst nam, hen loon betaalde en zo nodig weer ontsloeg. Alleen op deze manier kon Zappa precies creëren wat hij voor ogen had.

De leden van Banned From Utopia zijn nog altijd diep onder de indruk van Zappa’s werk en willen ook de nieuwe generatie muziekliefhebbers kennis laten maken met zijn muziek. Als oud-leden van de Zappa-bands zijn zij dé uitgesproken personen om deze taak te vervullen. Frank Zappa koos zijn bandleden zorgvuldig uit, hij was niet de enige grootheid waarmee ze speelden. Sommige van hen speelde ook in formaties met grootheden als Ray Charles, Etta James, Paul McCartney en Elton John.

Line-up Banned From Utopia:
Robert (Bobby) Martin - vocals, keyboards, sax, French horn, harmonica
Frank Zappa 1981-88 / Ella Fitzgerald, Etta James, Paul McCartney, Wilson Pickett, Eric Burdon, Leo Kottke, Prince, Stevie Nicks

Ray White - vocals, guitar
Frank Zappa 1976-84 / Edwin Hawkins Singers, Zero
 
Tom Fowler - bass, violin
Frank Zappa 1973-78 / It's A Beautiful Day, Captain Beefheart, Ray Charles, Jean-Luc Ponty, Steve Hackett,Hildegard Knef, Elton John

Chad Wackerman - drums
Frank Zappa 1981-88 / Allan Holdsworth, Steve Vai, Barbra Streisand, John Patitucci, Albert Lee, James Taylor

Albert Wing - saxes, flute
Frank Zappa 1988 / Johnny "Guitar" Watson, Diana Ross, Flo & Eddie, Rosanne Cash, Shuggie Otis
 
Jamie Kime - guitar
Zappa Plays Zappa, Michelle Branch, Jewel

www.roepaen.nl