Deel dit artikel ‹ Terug

Karmel: De jeugd van tegenwoordig

Geplaatst op: dinsdag 7 oktober 2014


Op dinsdag 21 oktober is de eerste van twee bijeenkomsten over de jeugd van tegenwoordig.
Anita Hendricx, docente levensbeschouwing, zal twee avonden spreken over haar ervaring met de zoektocht van jongeren naar zingeving. De tweede avond is op 4 november. Hieronder vindt u meer informatie.

De Jeugd van tegenwoordig. Zoektocht naar zingeving.
Je bent jong en je wilt wat! Maar wat? Wat krijg je aangeboden? Waar ben je naar op zoek? Waar denk je over na? Waar loop je tegen aan? Wat heb je aan je ouders? Wat heb je aan school? Wie helpt je op weg om iets van jezelf te leren kennen? Hoe ontwikkel je zelfvertrouwen? Hoe ontwikkel je talent? Heb je wel talenten? Waar droom je van? Waar ben je bang voor? Wat heb je in je jonge leven al allemaal meegemaakt? Wat wil je met je leven? Wil je wel iets? Wat mis je? Wat hoop je? Wat geloof je? Waar houd je van?
“He, mevrouw, niet zo moeilijk doen! Het komt allemaal vanzelf wel hoor”
Het is een tsunami aan vragen, die bewust of onbewust een cruciale rol spelen in het leven van jonge mensen tussen de 12 en de 18 jaar. Die tsunami aan vragen komt niet zo maar uit de lucht vallen. Het hoort zo. Dat is jong zijn, tegenwoordig.
Misschien is het altijd wel zo geweest. Jong zijn betekent onzeker zijn, zoeken en vragen, knotsen en botsen. Misschien is dat wel wonderlijk mooi aan jong mogen zijn. Misschien is jong zijn wel heerlijk! Misschien verschilt de jeugd van tegenwoordig wel niet zo van de jeugd van vroeger. Hormonen zijn immers hormonen. Vlinders in de buik zijn vlinders in de buik en huiswerk is huiswerk.
Wie ziet mij? Wie vindt mij mooi? Wie vindt mij aardig?
Toch is er wel verschil. Jongeren van nu hebben van huis uit een minder vanzelfsprekende bedding dan vroeger. Hebben ze wel een bedding? Of is het een aaneenschakeling van losse levende delen? We leven immers in een samenleving, waar samen leven niet meer vanzelfsprekend is. Zin geven aan je leven lijkt niet alleen voor ons, maar ook voor jonge mensen een individuele keuze te zijn geworden. Kun je zingeving wel kiezen? Is dat zo? Waaruit kunnen ze dan kiezen? Wat krijgen ze aangeboden? Wat missen ze? Wat laten wij liggen? Of laten wij niks liggen? Is het goed zo?

In twee avonden gaan we met elkaar in gesprek over al die vragen. We hoeven geen antwoorden. We gaan samen op zoek en delen onze ervaringen.
Onder onze zoektocht liggen wat mij betreft deze woorden uit Lucas 11,9:
“Daarom zeg ik jullie: vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan.`

Begeleiding: Anita Hendricx
Data: dinsdag 21 okt. en 4 nov.
Tijd: 19.45 – 21.30

Anita Hendricx ( 1959-). Heeft geschiedenis gestudeerd aan de universiteit Nijmegen. Vanaf haar afstuderen in 1985 tot 2002 is zij op diverse middelbare scholen en HBO opleidingen als docente geschiedenis werkzaam geweest in Dordrecht, Deventer, Groningen en Haarlem. Naast haar werk in het onderwijs heeft zij zich verdiept in oosterse filosofie en meditatietechnieken. Als bevoegd yoga docente heeft zij van 2001-2005 les gegeven op het Iyengar Yoga Centre in Amsterdam. Sinds 2005 woont zij in Arnhem en is zij als docente levensbeschouwing verbonden aan het Thomas a Kempis , school voor havo en VWO. Zij is getrouwd en moeder van 4 kinderen. Zij voelt zich verbonden met de spiritualiteit van de Karmel en is Christen.

AANMELDING
U kunt zich opgeven door te mailen naar karmelkringboxmeer@karmel.nl, of door u schriftelijk aan te melden bij het secretariaat van de Karmelkring, Steenstraat 39, 5831 JA Boxmeer, 0485-562156.
Meer informatie en het meest recente aanbod van Karmelkring Boxmeer vindt u op onze website: www.karmelcentra.nl/boxmeer.

Voor de bijeenkomsten kunt het beste gebruik maken van de ingang aan Kerkpad 1.

Karmelkring Boxmeer
Steenstraat 39
5831 JA Boxmeer