Deel dit artikel ‹ Terug

12,5 kilometer nieuwe waterrijke natuur!

Geplaatst op: woensdag 24 september 2014


Mijlpaal voor duurzame en gezonde leefomgeving

Zondag 31 augustus is de ecologische verbindingszone (EVZ) langs de Laarakkerse Waterleiding’ feestelijk geopend. Deze nieuwe, natte natuurstrook is onder andere aangelegd door particulieren op eigen gronden. Onder toeziend oog van diverse belangstellenden werden zij door gedeputeerde Johan van den Hout (Provincie Noord-Brabant), Peter van Dijk (Dagelijks Bestuurslid waterschap Aa en Maas) en wethouder Gerard Stoffels (gemeente Cuijk) in het zonnetje gezet. Dankzij vruchtbare samenwerking is een mijlpaal bereikt, in totaal is er het afgelopen voorjaar 12,5 kilometer aan ‘natte natuurstroken’ aangelegd in het Land van Cuijk.

Zeven particuliere grondeigenaren realiseerden gezamenlijk ongeveer 2,5 kilometer van de 3 kilometer lange groen blauwe zone (groen = natuur, blauw = water) langs de Laarakkerse Waterleiding. Door het realiseren van de ‘EVZ Sint Anthonisloop en Balkloop deeltraject Haps’ en de ‘EVZ Tochtsloot’ komt daar nog eens 9,5 kilometer verbindingszone bij.

Allereerste natuurstrook door meerdere agrariërs ingericht
Bovenstaande projecten zijn via het integraal gebiedsprogramma (IGP) gestimuleerd en gecoördineerd. De verbindingszone langs de Laarakkerse Waterleiding is de eerste EVZ in Nederland die o.a. door meerdere agrariërs zelf is ingericht. De natuurstrook is een onderdeel van de Dassencorridor die de landgoederen nabij Tongelaar verbindt met het Maasheggengebied. De particulieren hebben hier vooral hagen, natuurvriendelijke oevers en paddenpoelen aangelegd.

De kracht achter het slagen van het ‘IGP Laarakkerse Waterleiding’ is de samenwerking tussen verschillende partijen. Agrariërs en andere grondeigenaren werken graag mee aan het verfraaien van het landschap, zonder dat hun bedrijfsvoering daar onder leidt. Dienst Landelijk Gebied (DLG) leidde het project waarin ook de ANV-Raamvallei, ZLTO afdeling Cuijk, Brabants Landschap, gemeente Cuijk, waterschap Aa en Maas, Dassenwerkgroep Brabant en provincie Noord-Brabant participeerde.

Boer als natuurbeheerder
Nu de inrichting van de Laarakkerse Waterleiding grotendeels klaar is, staan de agrariërs voor een nieuwe taak: het beheren van de natuur- en landschapselementen. ANV-Raamvallei en waterschap Aa en Maas begeleiden de agrariërs hierbij. Voor gemeente en waterschap is het beheer van een groene zone door particulieren nieuw. ‘’Dit loslaten was voor ons even wennen. Maar gelukkig hebben we er vertrouwen in dat de agrariërs hun natuuroevers en poelen prima beheren’’, aldus Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas.

Inrichting voor plant en dier
Natuurgebieden liggen vaak verspreid en worden door allerlei barrières (zoals wegen) doorsneden. Een ecologische verbindingszone is een natuurstrook die de natuurgebieden weer met elkaar verbindt. Zo kunnen planten en dieren zich veilig verplaatsen en krijgen ze meer leefruimte.

Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende natuurgebieden mogelijk te maken, worden de EVZ’s zo optimaal mogelijk ingericht voor o.a. de kamsalamander, de das, de modderkruiper en struweelvogels. De huidige steile oevers worden verflauwd (natuurvriendelijke oevers), want een gevarieerde oever, van nat naar droog, zorgt voor een grote variatie aan plantensoorten. Hier komen weer allerlei zoogdieren, insecten en amfibieën op af.

Daarnaast zijn amfibieënpoelen uitstekende broed- en overwinterplaatsen voor kikkers, padden en salamanders. Aangeplante struiken dienen als schuilplek of als voedselvoorziening voor diverse vogels, amfibieën en zoogdieren.