Deel dit artikel ‹ Terug

Herfstexpositie "it is al in your hands" op Kasteel Tongelaar

Geplaatst op: vrijdag 19 september 2014


In september, oktober en november is de herfstexpositie op kasteel Tongelaar in Mill te bezichtigen. Deze expositie staat in het teken van beleven en activeren. Cees Oosterwijk en Frédérique Bijl zijn de stuwende kracht achter DichterbijKunst. Ze werken samen met een groeiend aantal mensen met uiteenlopende expertises. Schilderwerk, muziek, objecten, boekillustraties en animaties vragen om contact met de bezoekers!
Sylvia van Noye werkt vanuit haar atelier op Tongelaar. Levendige schilderijen waarin “eenwording” wordt verbeeld, tonen de verbinding met de natuur en de relatie met paarden. Innerlijke beleving in energetische uiterlijke expressie. Vanuit Beeldwerk krijgen concepten vorm in styling, beelden, kostuums en buitenwerk.

DichterbijKunst is een collectief dat kunst creëert en actief inzet als bindmiddel tussen mensen. Cees Oosterwijk en Frédérique Bijl zijn de vennoten en stuwende kracht, verrijkt met een groeiend aantal mensen met uiteenlopende expertises. DichterbijKunst maakt graag mooi werk waarin een blend van kunstuitingen eerder regel is dan uitzonder. Cross-over tussen literatuur, film, animatie, muziek, locatietheater, beeldende kunst en poëzie. Als breekijzer, als tegenwicht aan het dagelijks leven, verdieping of soms gewoon omdat niets op kan tegen schoonheid. DichterbijKunst staat voor ontroeren – verbinden – verwonderen. Als culturele ondernemers zoeken zij onafgebroken de verbinding met mensen en bedrijven, ruimte en plaatsen. Gewoon DichterbijKunst. www.dichterbijkunst.eu

Cees Oosterwijk (1951)
Van huis uit is Cees Oosterwijk landschapsarchitect. Cees heeft zich daarnaast zowel wetenschappelijk verbreed in de sfeer van stedenbouw, planologie en psychologie als creatief ontwikkeld op literair en muzikaal gebied. Maar uiteindelijk is er de ‘homo ludens’. De spelende mens die Cees Oosterwijk was, is en blijft. Voor Cees is ‘t het spelen met taal, het vormgeven van datgene wat je weet maar niet ziet. Cees Oosterwijk beheerst de onweerstaanbare combinatie van de intelligente humor met de dodelijke ernst van de kritische beschouwing. Cees Oosterwijk is een culturele omnivoor; hij schrijft, speelt, componeert, dicht en tekent. Zo schreef Cees twintig jaar geleden al zijn prijswinnende poëziebundel ‘Dit gedacht, dat gedicht!‘. In de afgelopen jaren schreef Cees Oosterwijk korte verhalen, novellen, columns en twee romans.

Frédérique Bijl (1964)
Als kind was Frédérique Bijl al te vinden tussen verf, hout en textiel en speelde ze met letters en woorden. Frédérique heeft na haar studies tot lerares en geograaf haar interesse in de relatie tussen mens en omgeving vakmatig verder vormgegeven. Ruimtelijk gedrag is de rode lijn in het werk van Frédérique Bijl; soms met de aandacht op gedrag, de andere keer op ruimtelijke ontwikkeling.  Daarnaast bleef er altijd het creëren, het scheppen. In het artistiek werk van Frédérique is de aanwezigheid van de mens een terugkerend element, voelbaar, maar niet altijd zichtbaar. Het is een zoektocht naar emotie, naar betekenis. de verbinding tussen denken en doen, zien en voelen, tussen droom en taal. “Immers, wat onzegbaar is, mag niet verloren gaan” aldus Frédérique.

Sinds 2008 werken zij samen. Wat ooit begon met een expositie van haar schilderwerk en zijn poëzie, is uitgegroeid een creatieve 1 + 1 = 3 . Zo schreef Cees romans en maakte Frederique de cover en het decor bij de tournee. Samen schreven en illustreerden zij het groene sprookje “ Ik kap ermee!” en maakten zij recentelijk het klankbeeld “Waterlanders”, een verhaal in beeld, muziek en tekst over en op het water en de levensloop van de mens.

Sylvia van Noye (1965), uit Grave werkt op hout. De houten panelen dragen de natuur in zich. De decoratie van vlammen en nerven bepalen de levendigheid van haar schilderijen waarin “eenwording” wordt verbeeld. De verbinding met de eigen natuur, de innerlijke relatie met de eigen bezieling. Tweeledigheid en al-een. De relatie tussen mens en paard, waarin deze verbinding wordt aangesproken. De natuurlijke beweging van de actie en de vage grenzen tussen figuratie en abstract verbeelden dit contact. Deze onderwerpen zijn voor de een heel herkenbaar, voor de ander geven ze royaal baan aan de vrije interpretatie.
Het licht speelt door het werk en brengt het beeld tot leven. Een actie van energie, van rust en gelatenheid, van spanning en uitbundigheid, tot verstilling die buiten het kader van het paneel gewoon doorgaat. De verbeelding van innerlijke beleving en uiterlijke expressie. Zoals de natuur het ingeeft. www.beeld-werk.com

Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. De herfst expositie is drie maanden te zien. Kasteel, expositie, atelierzolder, galerie en de informatie toren van Brabants Landschap zijn geopend. U heeft de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen in de fraaie bourgondische toren of op de zonnige binnenplaats.
Kasteel Tongelaar bevindt zich aan Tongelaar 12 en 16 in Mill. Gratis entree.