Deel dit artikel ‹ Terug

Sint-Jansweekend van 28 en 29 juni aanstaande in Sambeek

Geplaatst op: maandag 23 juni 2014


Sambeek krijgt een avond vol onthullingen
Sambeek staat een avondje vol onthullingen te wachten op zaterdag 28 juni aanstaande. Aansluitend aan de traditionele Sint-Janskransenwijding wordt op het kerkplein een aantal schilderijen en andere objecten getoond, die vrijwel niemand ooit heeft gezien en waarachter een bijzonder herkomstverhaal schuilt.

Met de onthullingen van deze schilderijen en objecten wordt de tweede fase van de restauratie van de Sambeekse toren ingeluid. De afgelopen twee jaar heeft het meer dan vijf eeuwen oude bouwwerk in de steigers gestaan voor een grootschalige opknapbeurt aan de buitenzijde.
De komende tijd wordt besteed aan de herinrichting van de toren aan de binnenkant, zodat deze beter bruikbaar wordt voor diverse activiteiten. De start van deze tweede fase is de onthulling van een zevental schilderijen en objecten, die alle te maken hebben met de historie van Sambeek in het algemeen en de toren in het bijzonder.

Oude dorpels
Tevens wordt een informatiebord onthuld dat uitleg geeft over een drietal oude dorpels, die enige tijd geleden zijn opgegraven uit de berm van een weg in Sambeek. Ze zijn afkomstig van de oude kerk van het dorp, die in 1944 werd verwoest. Het puin ervan werd gebruikt voor de ophoging van enkele wegen in Sambeek. Na bijna 70 jaar in de grond te hebben gezeten zijn de oude dorpels bij toeval weer te voorschijn gekomen. Ze worden teruggeplaatst in de contouren van de verwoeste kerk, die op het kerkplein te zien is.

Duvelsklökske
Zoals gebruikelijk brengt Sambeeks Heem weer een Duvelsklökske uit, het vijftigste en tevens laatste. Het boekje handelt over tien gebouwen in het dorp waar iedereen vrijwel dagelijks langskomt, maar niet de geschiedenis ervan kent.
Tevens brengt Sambeeks Heem nog een ander boekje uit, namelijk over de uitwendige restauratie van de toren die eind vorig jaar is afgerond. Het gehele restauratieproces is in korte teksten en vele foto's te volgen.

Torenbeklimmen
Niet alleen op zaterdag 28 juni, maar ook op zondag 29 juni kan de Sambeekse toren weer beklommen worden. Iedereen die dat doet, heeft vanaf ongeveer 40 meter hoogte een uniek uitzicht op het omringende Brabantse en Noord-Limburgse land. En wie van een lokale lekkernij houdt moet zeker het Sint-Jansbrood eens proeven. Deze lekkernij wordt één keer per jaar speciaal voor dit weekend gebakken.
De Sint-Janskransenwijding, een religieus-folkloristische gebeurtenis, vindt plaats op zaterdag 28 juni om 18.30 uur.

Meer informatie op: www.everyoneweb.com/torenfeesten