Deel dit artikel ‹ Terug

Boxmeer nu officieel fairtrade gemeente

Geplaatst op: maandag 12 mei 2014


Op zaterdag 10 mei, Wereld Fairtrade Dag, is de gemeente Boxmeer een Fairtrade gemeente geworden. Het was een feestelijke middag.

Fairtrade betekent eerlijke handel. Bij eerlijke handel krijgt de producent in de Derde Wereld, boer of handwerkman, een faire prijs voor zijn product. Het Fairtrade-label garandeert echter niet alleen een eerlijke prijs, maar ook eerlijke arbeidsomstandigheden en aandacht voor eerlijke en duurzame productiemethoden.

Er zijn in de wereld al ruim 1500 Fairtrade gemeenten. In Nederland waren er tot zaterdag nog maar 46. Er zijn er nu drie bijgekomen: Venray, Winssum en Boxmeer.
In een fairtrade gemeente besteden zowel gemeente, als winkels, horeca, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners aandacht aan fairtrade. Om een fairtrade gemeente te worden moet de gemeente aan zes voorwaarden voldoen en de landelijke jury beoordeelt al deze voorwaarden.

Een belangrijke voorwaarde om Fairtrade gemeente te kunnen worden, is dat er voldoende bedrijven en maatschappelijke instellingen binnen de gemeentegrenzen zijn die de Fairtrade gedachte onderschrijven. In de elf kernen van de gemeente Boxmeer waren tot zaterdag 19 onderling heel verschillende bedrijven en instellingen die hieraan voldoen en die daarvoor de sticker ‘Ook wij handelen fair’ op hun voordeur hebben. Dit aantal is afgelopen zaterdag gegroeid tot 21. Ook verpleeg- en verzorgingshuis Sint Anna in Boxmeer en Multifunctioneel Centrum HeetHt Kruispunt in Beugen hebben sinds zaterdag deze eervolle sticker in hun bezit.
Hoogtepunt van alle activiteiten afgelopen zaterdag was de officiële erkenning van de gemeente als Fairtrade Gemeente door de landelijke jury. Wethouder Willy Hendriks mocht uit handen van de heer Evers een metalen bord in ontvangst nemen. Dit oranje-witte bord, met het opschrift Fairtrade Gemeente, zal binnenkort te zien zijn voor iedereen die via een hoofdweg de gemeentegrens nadert. De gemeente Boxmeer mag terecht trots zijn op deze erkenning.

De Werkgroep Fairtrade gemeente Boxmeer gaat door in haar streven meer bedrijven in de gemeente te interesseren dit extra stapje te zetten op de weg naar nog meer maatschappelijk verantwoord ondernemen.