Deel dit artikel ‹ Terug

Provinciale subsidie voor restauratie Fraterhuis

Geplaatst op: woensdag 7 mei 2014


De gemeente Cuijk ontvangt van de Provincie Noord-Brabant een subsidie van ruim 66.000 euro voor de restauratie van het Fraterhuis. “Een mooie financiële meevaller”, aldus projectwethouder Baudet. Het geld zal o.a. besteed worden aan gevelherstel, herstel dakkapel, schilderwerk en herstel beglazing.

Fraterhuis
Het Fraterhuis aan de Grotestraat wordt zo genoemd omdat het ooit het onderkomen was van fraters. Meer specifiek: het Fraterhuis "Aloysius" met patronaat is gebouwd in Neo-Renaissancestijl in de jaren 1887 en 1900, door architect W. van Aalst (Tilburg), voor de congregatie van de fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid te Tilburg.
Het Fraterhuis is echter al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in gebruik bij de Stichting Schouwburg Cuijk. Pal naast het Fraterhuis wordt deze schouwburg van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Zo ontstaat een eigentijdse schouwburg met meer zitplaatsen en betere  faciliteiten dan voorheen. Het Fraterhuis gaat opnieuw een onlosmakelijk geheel vormen met de nieuwe schouwburg en zal onder andere gebruikt gaan worden als kantoor- en restaurantruimte. Ook komt er een theatercafé in.

Van meet af aan is het de bedoeling geweest om het Fraterhuis een nog prominentere plaats te geven binnen het straks geheel vernieuwde schouwburgcomplex. Of, zoals architect Wim Kol, verantwoordelijk voor de ver/nieuwbouw van Schouwburg Cuijk, het formuleert “we willen dat de vernieuwing alle eer aan het fraterhuis schenkt”.

Restauratie en subsidie
Binnen het gehele ver/nieuwbouwproject van Schouwburg Cuijk is met de specifieke herstel-/restauratiewerkzaamheden aan het Fraterhuis ruwweg een bedrag van 140.000 euro gemoeid. Begin 2014 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Cuijk aan de provincie Noord-Brabant op grond van de Subsidieregeling Cultureel Erfgoed – Restauratie Rijksmonumenten, een subsidieaanvraag ingediend. Afgelopen week kwam daar op het bericht dat de gemeente een bedrag van maximaal ruim 66.000 tegemoet kan zien.