Deel dit artikel ‹ Terug

Het Graancirkelproject Oploo genomineerd voor Dorpen Derby

Geplaatst op: woensdag 25 februari 2009


Het project Graancirkel Oploo is samen met negen andere projecten genomineerd voor de wedstrijd Dorpen Derby van de provincie Noord-Brabant. Ze zijn daardoor één van de tien finalisten van de Brabantse Dorpen Derby. In deze leefbaarheidwedstrijd voor dorpen konden dorpelingen een idee of project bij de provincie indienen dat hun dorp echt leefbaarder maakt. Uit de bijna 200 inzendingen zijn tien finalisten gekozen die met een prijs van € 10.000,- en professionele ondersteuning hun idee verder uitwerken.

De Stichting Graancirkel Oploo wil met dit initiatief het dorp op de kaart zetten. Daarvoor hebben ze de wandelroute Graancirkelproject Oploo gerealiseerd, een initiatief dat gedragen wordt door het hele dorp en daarmee de leefbaarheid bevordert. Alles bij de wandeling draait om spelt, een oergraan dat 100 jaar geleden verbouwd werd op de bolle, hooggelegen akkers rondom de dorpen.

De jury van de Brabantse Dorpen Derby was erg te spreken over dit project. Hieronder staat een beknopte toelichting waarom de jury voor dit project heeft gekozen.

"Het project graancirkels Oploo heeft meer om het lijf dan de naam doet vermoeden. De dorpsgemeenschap Oploo is op meerdere manieren bij dit project betrokken. Het spelt staat centraal in dit project. De graansoort wordt op verschillende manieren gebruikt om streekproducten te produceren. Daarnaast staan enkele cultuurhistorische wandelroutes centraal in dit project. De dorpsgemeenschap is er bijvoorbeeld in geslaagd om geheel in zelfwerkzaamheid een prieel met een traditioneel dak te bouwen bij een van de wandelroutes om het dorp. Het project heeft milieu-educatieve elementen in zich waarbij gebruik gemaakt wordt van IVN gidsen. Veel groepsarrangementen worden verder aangeboden, waarbij geappelleerd wordt aan de creatieve uitingen van de inwoners van Oploo. Zo maken ook scholen gebruik van het educatieve aanbod in Oploo. Het zelforganiserend vermogen van de dorpsgemeenschap is iets dat de jury zeer tot de verbeelding spreekt. Het optimaal benutten van cultuurhistorische elementen en de inzet van de dorpsbewoners draagt op een unieke wijze bij aan de leefbaarheid van dit dorp. Het is dan ook daarom dat de jury heeft besloten dit project te nomineren."


De winnaar, die op 13 juni bekend wordt gemaakt, wint € 50.000,- dat ten goede komt van het hele dorp. Vind jij dit project moet winnen? Ga dan naar www.brabant.nl/dorpenderby en breng je stem uit!


Wil je meer informatie over het project? Kijk dan op www.graancirkeloploo.nl.
advertentie