Deel dit artikel ‹ Terug

Matineebios met Footnote: over rivaliteit tussen vader en zoon.

Geplaatst op: dinsdag 22 april 2014


Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand vindt in Filmhuis Mill de Matineebios (in samenwerking met de KBO’s Mill) plaats. Op vrijdagmiddag 9 mei wordt de film Footnote gedraaid. Footnote werd in 2012 genomineerd voor beste Foreign Language film bij de Oscars. Deze film, van de Israëlische regisseur Joseph Cedar (Beaufort, Campfire), is een ingetogen portret van de rivaliteit tussen vader en zoon.

De film Footnote speelt zich af binnen de academische wereld van Jeruzalem. Eliezer Shkolnik (Shlomo Bar-Aba) is een oude zuurpruim, gespecialiseerd in het bestuderen van de Talmoed, één van de belangrijkste boeken binnen het Jodendom. Zijn zoon Uriel (Lior Ashkenazi) is daarin ook gespecialiseerd, maar hij is een stuk succesvoller. Eliezer heeft dit nooit helemaal kunnen verkroppen. Als Eliezer de belangrijkste nationale prijs voor de wetenschap krijgt uitgereikt, voelt hij zich eindelijk erkend. Deze prijs was helaas niet voor hem bestemd, maar voor Uriel. Uriel komt hierachter en overtuigt het prijscomité dat zijn vader de prijs moet houden. De oude man zou het namelijk niet aankunnen deze te moeten verliezen aan zijn zoon. Hoewel de film een serieus onderwerp heeft, blijft deze luchtig omdat de academische wereld van Jeruzalem, met zijn rivaliserende onderzoekers en prestigieuze prijzen, flink op de hak wordt genomen.

De film begint op vrijdagmiddag 9 mei om 14.00 u. De zaal is open om 13.30 u. Een kaartjes kost € 4,- inclusief een kopje koffie of thee. Kaartjes voor de Matineebios kunt u reserveren via filmhuis@myllesweerd.nl. Gereserveerde kaartjes liggen dan klaar bij de kassa. Op de middag van de film zelf kunt u ook losse kaartjes aan de kassa kopen. Er zijn ook strippenkaarten verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op www.myllesweerd.nl. Daar kunt u ook het boekje met het jaarprogramma film en theater van Myllesweerd seizoen 2013/2014 downloaden. Ook in het seizoen 2014/2015 biedt Myllesweerd weer een volledig theater- en filmprogramma.