Deel dit artikel ‹ Terug

Op stap met de boswachter

Geplaatst op: maandag 7 april 2014


Gratis wandelexcursies op Landgoed Tongelaar op Tweede Paasdag

Sinds de zomer van 2013 staat er een insectenhotel in de boomgaard van Landgoed Tongelaar. Maar waarom staat dit hotel er eigenlijk en is het inmiddels bewoond? Op Tweede Paasdag, maandag 21 april, organiseert Brabants Landschap samen met IVN De Groene Overlaat en IVN Grave gratis wandelexcursies op Landgoed Tongelaar in Mill. Tijdens de excursies gaan de wandelaars samen met de boswachter op zoek naar de vele bontgekleurde insecten op het landgoed en leren ze waarom insecten zo belangrijk zijn voor de natuur. De wandelexcursies starten om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur en duren anderhalf uur. Deelname is gratis en leuk voor volwassenen en kinderen. Reserveren is niet nodig. De excursies maken onderdeel uit van de Dag van het Landschap. De wandelexcursies maken onderdeel uit van de Dag van het Landschap, die op 10 locaties in Brabant wordt gevierd.

Speciaal voor kinderen
Terwijl ouders op het terras van Kasteel Tongelaar genieten van een kop koffie, vermaken kinderen zich bij de imker, die speciaal voor deze dag naar het landgoed komt. Ook in de toren van het kasteel valt genoeg te beleven.

Kasteel Tongelaar
Kasteel Tongelaar is op zondag gratis toegankelijk voor bezoekers. In de toren van Kasteel Tongelaar bevindt zich een informatiepunt van Brabants Landschap. Hier krijgen bezoekers een kijkje in het leven van das en ree en is informatie te vinden over de natuur op en om het landgoed. De eerste verdieping van de kasteeltoren is ingericht als dassenburcht. Via een touchscreen met foto's, spelletjes en achtergrondinformatie stap je zo in het leven van de das. Dassen komen veel voor het landgoed, maar je ziet ze bijna nooit. Daarom filmde Brabants Landschap een jaar lang op Tongelaar. Deze film ‘Tongelaar, land van das en burcht’ van Mark Kapteijns is ook te zien in het informatiepunt. Op de bovenste verdieping ontmoet de bezoeker een sprong reeën. Ook andere bewoners van de toren, zoals kraaien en vleermuizen, worden hier aan de bezoeker voorgesteld. Kunstliefhebbers kunnen Tweede Paasdag hun hart ophalen bij de wisselende kunstexpositie in het kasteel. Hierbij is een exposerende kunstenaar aanwezig om vragen te beantwoorden over het getoonde werk.

Praktische informatie
Wandelaars kunnen hun auto of fiets parkeren bij de splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Van hieruit starten de wandelexcursies over het landgoed. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee wandelen. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

10 wandellocaties om uit te kiezen
De Dag van het Landschap wordt gevierd op 10 locaties verspreid over Brabant. Van West naar Oost: Markiezaat in Bergen op Zoom, Pannenhoef in Rijsbergen, Fort Altena in Werkendam, het Beleven in Reusel- De Mierden, De Mortelen in Oirschot, Landgoed Heeswijk in Heeswijk-Dinther, Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel, Landgoed Heerendonk in Nuenen, De Herbertusbossen in Heeze en Landgoed Tongelaar in Mill. Op www.dagvanhetlandschap.nl is het totale programma te vinden van alle locaties.