Deel dit artikel ‹ Terug

Dubbele Europese expo voor Overloon

Geplaatst op: maandag 31 maart 2014


Vanaf het Museumweekend, op 5 en 6 april, heeft het Oorlogsmuseum in Overloon er twee tijdelijke tentoonstellingen bij. De eerste tentoonstelling heet “Verzet in Europa”. Die toont hoe het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog overal anders vorm kreeg. Dat kon meer of minder gewelddadig zijn. In verschillende landen werden partizanengroepen gevormd, die gewapenderhand de strijd tegen de bezetter opnamen. De kans daarop was groter naarmate de bezetter zich wreder tegenover de lokale bevolking opstelde, zoals in Oost-Europa.

De tweede expositie die Overloon in huis krijgt, is “Routes of Liberation”. Die laat zien hoe niet alleen het verzet, maar ook de bevrijding van Europa overal heel verliep en zich zeker niet overal feestelijk aandiende. Zo brak bijvoorbeeld in Griekenland heel snel na de bevrijding een burgeroorlog uit en kwam in grote delen van Frankrijk de bevrijding tot stand door het verzet zelf, en niet door geallieerde troepen.

Deze twee tentoonstellingen brengen goed in beeld hoe verschillend de oorlog in de diverse landen werd beleefd. Mede daarom stonden de beide exposities eerder, maar niet gelijktijdig, in het Europarlement in Brussel, waar premier Rutte de opening van Routes of Liberation verrichtte. Dat het Oorlogsmuseum Overloon beide exposities nu gelijktijdig in huis heeft, is uniek en buitengewoon interessant. Ze zijn te bezichtigen tot en met Bevrijdingsdag op 5 mei a.s.

Tot slot is er tijdens het museumweekend, op zowel zaterdag 5 april als zondag 6 april, om half twee ‘s middags een presentatie over de Slag bij Overloon. Die duurt ongeveer een uur en wordt gegeven door Erik van den Dungen, de directeur van het museum. Hij kijkt hiermee alvast vooruit naar de opening over enkele weken van een nieuw paviljoen, dat gebouwd is ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van de bevrijding. Bij de lezing is iedereen van harte welkom en toegang tot de lezing is gratis.