Deel dit artikel ‹ Terug

Geheime gang Hampoort zondag geopend

Geplaatst op: woensdag 12 februari 2014


Grave - Zondag 16 februari opent het Graafs Museum de luiken van de onderaardse gang onder de Hampoort. Deze gang maakte ooit onderdeel uit van een onderaards gangenstelsel welke de vestingstad Grave rijk was. De zondag opengestelde gang liep vanaf de voorzijde van de Hampoort, pal aan de gracht, tot en met het Arsenaal. Vermoed wordt dat dankzij de gang vanuit het Arsenaal op een veilige manier munitie en kruit kon worden vervoerd tot onder de Hampoort, waarna het ravelein (een eilandje in de gracht) bevoorraad kon worden.
Gids Evert Vos vertelt bezoekers aan het Graafs Museum zondag over de rijke historie van Grave als binnenstad. Bij dat verhaal horen ook de onderaardse gangen die ooit onder meer voor militaire doeleinden werden gebruikt, waar bezoekers zondag dus een klein deel van kunnen bekijken.

Het Graafs Museum vertelt de geschiedenis van Grave en haar omgeving, van prehistorie en Romeinse tijd tot Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse tijd. Naast de vaste expositie loopt op dit moment de expositie ‘Jan de Jong, Bossche school in Grave’. Een architect die veel voor Grave heeft betekend en onder meer huizen heeft staan in de Hoofschestraat, Burgemeester Ficqlaan en Maasstraat. Deze expositie loopt tot 23 maart.

Het Graafs Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 16 februari is de gang geopend tussen 14.00 en 17.00 uur. Toegang museum is € 3,- voor volwassenen, kinderen zijn altijd gratis.
Openingstijden en meer informatie: www.graafsmuseum.nl