Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing: Geld speelt geen rol, banken nog wel?

Geplaatst op: vrijdag 8 november 2013


Lezing door Ad Broere

Volgens Heer Bommel, de stripfiguur die in het leven is geroepen door Marten Toonder speelt geld geen rol. Voor een heer van stand, wel te verstaan... Spelen banken in deze tijd nog wel een rol, of hebben deze instituten hun tijd gehad?

Onlangs werden we opgeschrikt door het bericht dat de Rabobank een boete van 1 miljard dollar moet betalen vanwege hun aandeel in het manipuleren van het Libor tarief. Voor de meeste mensen is het geheel onduidelijk waarom het daarbij gaat. Het enorme bedrag maakt echter indruk en maakt in elk geval duidelijk dat het om een ernstige overtreding gaat. Het roept ook vragen op, zoals: "Wat is er toch met die banken aan de hand, waar zijn ze toch mee bezig dat ze zoveel problemen veroorzaken?", "Zijn banken nog wel van deze tijd? Is er geen andere mogelijkheid dan te lenen via banken?",  "Is het wel nodig dat banken rente te vragen voor geld", "Waar halen banken het geld eigenlijk vandaan?" en "Hoe komt het toch dat banken niet echt een maatschappelijke functie vervullen en vooral uit zijn op hun eigen gewin?"
Om een antwoord te krijgen op deze vragen moet allereerst de sluier die over de financiële wereld is gelegd worden opgetild. De Amerikaanse ondernemer Henry Ford merkte al in het begin van de 20e eeuw: "Het is maar goed dat het volk niet begrijpt hoe het banken en geldsysteem in elkaar zit, want als ze dat zouden doen dan brak morgen de revolutie uit." Er is al een eeuw voorbij gegaan zonder dat de volle betekenis van deze woorden tot de mensen is doorgedrongen.

Ad Broere is dinsdag 19 november te gast in de bibliotheek van Cuijk aan de Kaneelstraat 64. Tijdens de lezing, die start om 20.00 uur, wordt aandacht geschonken aan bovenstaande vragen. Ad Broere legt op een eenvoudige manier uit hoe banken en het geldsysteem werkt. Niet om 'de revolutie' te verkondigen, maar om duidelijk te maken dat het de hoogste tijd is om op een andere manier om te gaan met geld en waarde.
U bent van harte welkom. Toegangskaarten (€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.