Deel dit artikel ‹ Terug

Regieteam raden Land van Cuijk

Geplaatst op: zaterdag 2 november 2013


Het Regieteam raden Land van Cuijk is het overlegorgaan wat namens de gemeenteraden van Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert, Grave, Cuijk en Boxmeer de regie voert over de (intensivering van de) samenwerking in de regio Land van Cuijk. Het regieteam ziet toe op de uitvoering van de Uitvoeringsagenda die tot stand is gekomen naar aanleiding van de door de raden vastgestelde Strategische visie voor het Land van Cuijk. In de septembervergadering van het Regieteam raden zijn onder meer de volgende punten aan de orde geweest.

Het Regieteam heeft voorgesteld om de rekenkamercommissie voortaan op de schaal van het Land van Cuijk te organiseren en te bemensen. De rekenkamercommissie ondersteunt de raden bij de controlerende taak. Er wordt jaarlijks een onderzoek op de schaal van het Land van Cuijk aangepakt, naast onderzoeken die meer specifiek gericht zijn op één van de deelnemende gemeenten. Het Regieteam raden Land van Cuijk is belast met de werving en selectie van de leden van de nieuwe rekenkamercommissie en voert straks namens de vijf gemeenteraden regelmatig overleg met de rekenkamercommissie. De vorming van een gezamenlijke rekenkamercommissie is een belangrijke stap vooruit in de samenwerking. Wanneer de vijf raden dit jaar akkoord gaan met het voorstel, is de rekenkamercommissie Land van Cuijk vanaf 1 januari 2014 een feit.

Op 21 juni 2013 heeft er voor het eerst een gezamenlijke excursie plaatsgevonden met de vijf raden. Er is onder meer een bezoek gebracht aan de rioolwaterzuivering in Haps. Waterschap Aa en Maas heeft de raden geïnformeerd over de (duurzame) ontwikkelingen op het gebied van afvalwater. Het Regieteam LvC evalueerde deze excursie als bijzonder geslaagd en dankte raadslid John Heckathorn van de gemeente Sint Anthonis, zodanig voor de buitengewoon geslaagde voorbereiding ervan dat hij het in 2014 ook weer mag organiseren. In 2014 zal de excursie in het teken van de Euregionale grensoverschrijdende samenwerking staan.

Om de gemeenteraden adequaat te betrekken bij de beleidsinhoudelijke samenwerking in het Land van Cuijk, worden er door het Regieteam raden LvC openbare themabijeenkomsten voor de raden georganiseerd. Efficiënt geïnformeerd worden, elkaar ontmoeten en in gesprek gaan met elkaar, dat is waar het tijdens de themabijeenkomsten raden Land van Cuijk om gaat. Aan de orde komen thema’s die we in het Land van Cuijk gezamenlijk oppakken. Zo heeft er op 18 september 2013 een themabijeenkomst in Sint Anthonis plaatsgevonden met betrekking tot de Transitie Jeugdzorg en Ontwikkelingen in het Openbaar Vervoer.

Het Regieteam raden LvC besprak ook de conceptreactie op de brief van Gedeputeerde Staten aangaande het rapport Veerkrachtig Bestuur van de provincie. In het rapport schetst de provincie een toekomstbeeld van de gemeenten en regio’s in onze provincie. De raden en colleges van het Land van Cuijk hebben in een gezamenlijke brief aan de provincie laten weten dat de koers van het Land van Cuijk goed past binnen de aanbevelingen van Veerkrachtig Bestuur. Het Land van Cuijk wil samen met de provincie optrekken om de samenwerking verder uit te bouwen.

Op 20 november 2013 wordt in Boxmeer de 4e raadsconferentie Land van Cuijk gehouden met als doel de koers Land van Cuijk tot nu toe te bespreken, informatie over de voortgang van de uitvoeringsagenda strategische visie LvC uit te wisselen en stil te staan bij actuele ontwikkelingen, waaronder de samenwerking tussen Boxmeer en Sint Anthonis en de vorming van één ambtelijke organisatie per 1 januari 2014 voor de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert.