Deel dit artikel ‹ Terug

Megakanon

Geplaatst op: zaterdag 21 september 2013


Afgelopen donderdag kreeg het Oorlogsmuseum Overloon er een bijzonder kanon bij. Het gaat om een maar liefst tien meter grote replica van het Duitse treinkanon Dora. Dat werd in de Tweede Wereldoorlog door de firma Krupp gemaakt. Het was in het echt nog wel wat groter maar het overleefde de oorlog niet.

Dit model dat door zijn grootte boven alle echte kanonnen in het museum uitsteekt, werd door een Engelsman in elkaar gezet en kreeg tijdelijk onderdak in het Spoorwegmuseum. Maar dat had er na de succesvolle expositie Sporen naar het Front geen plaats meer voor. Daarom vroeg de conservator van het Spoorwegmuseum, Jos Zijlstra, aan Overloon of er daar nog ruimte over was. Dit soort samenwerking komt tegenwoordig vaker voor in musea, omdat er steeds meer oog is voor de kosten van depot- en expositieruimte.

En zo kwam een paar dagen geleden het kanon in Overloon aan waar Bram Peters, Hoofd Collecties, het kanon dankbaar in ontvangst nam. Het heeft er nu een permanente plek op de best denkbare plaats, namelijk in de tentoonstelling 1000 Bommen en Granaten. Daar staat ook een granaat zoals die indertijd door Dora werd afgevuurd.

Om een idee te krijgen van de explosieve kracht van dit kanon is het voldoende om te weten dat het een granaat zo zwaar als vijf auto’s over een afstand van veertig kilometer kon afschieten. Maar het was een onhandig wapen, want het kostte een paar maanden om het kanon in de buurt van het slagveld op te bouwen. Daarbij werden twee treinsporen naast elkaar gebruikt. Die rails werden hiervoor speciaal aangelegd. Het kanon deed daarom uiteindelijk maar één keer aan het Oostfront dienst. Daarna werd het Duitse leger zo snel teruggedreven dat het nergens voldoende tijd meer had om het kanon weer in stelling te brengen. Uiteindelijk heeft het geallieerde leger Dora in Duitsland opgeblazen, zodat het geen verdere schade kon aanrichten.

Met de formele overdracht van het model afgelopen donderdag is het kanon nu voor iedereen dagelijks te bezichtigen in het Overloonse Oorlogsmuseum. En met de poppen die erbij geplaatst zijn, is pas echt goed te zien hoe groot zo’n spoorwegkanon vroeger moet zijn geweest.