Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing WOII in Graafs Museum

Geplaatst op: donderdag 29 augustus 2013


Zondag 1 september houdt Ruud Wildekamp van het Museum Typhoon uit Volkel de lezing “Close Air Support, Luchtsteun tijdens de bevrijding”. Om 14.15 uur start zijn lezing in het Graafs Museum. Bezoekers aan het museum komen meer te weten over de opzet van de luchtsteun in de Tweede Wereldoorlog, een essentieel onderdeel in de tactiek van de geallieerden. Ook in Grave landen de geallieerden vanuit onder meer Dakota’s, een vliegtuig die op 15 september na 69 Grave weer aandoet. Na zijn lezing in het Graafs Museum wordt het Graafs KazemattenMuseum, hemelsbreed 1 km verderop, bezocht waar de geallieerden op 17 september 1944 landen en de Graafse Maasbrug veroverden.

Het Graafs KazemattenMuseum is gehuisvest in twee rivierkazematten uit 1938 wat in totaal 5 verdiepingen historisch materiaal en bijzondere verhalen biedt over de mobilisatie, de bezetting en de bevrijding. Ruud Wildemap geldt als een autoriteit op het gebied van de historie rondom luchtsteun in de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen zijn verhalen maar ook een groot aantal historisch fotomateriaal neemt hij mee om de bezoekers te boeien. Het Graafs Museum biedt samen met het Graafs KazemattenMuseum daarmee een interessante middag. De entree is €3,- voor volwassenen en kinderen zijn gratis. Deze lezing vormt de eerste van in totaal drie activiteiten rondom de Tweede Wereldoorlog in Grave.

Allereerst deze lezing, gevolgd op 15 september met een parachutesprong van 24 parachutisten in uniform en met ronde parachutes uit een originele Dakota die daadwerkelijk meevloog tijdens Market Garden in 1944. Het is tot en met 31 augustus mogelijk loten te kopen om een stoel te bemachtigen in deze Dakota. Voor € 3,- per lot dingt u mee naar een onvergetelijke en unieke ervaring. Reserveer uw loten via gkm@graafsmuseum.nl of 0486-475948. Op zaterdag 31 augustus verzorgt burgemeester Roolvink, met aanwezigheid van de sprongleider Peter Braun van de Round Canopy Parachuting Team, de trekking van de gelukkigen die mee mogen vliegen.

Op 15 september, tijdens Open Monumentenweekend, wordt het vervoer tussen de binnenstad en onder meer het Graafs KazemattenMuseum verzorgt door drie historische legervoertuigen.

Als laatste activiteit rondom WO II vindt op 17 september om 19.00 uur de traditionele herdenking van de bevrijding van Grave plaats bij het monument aan de Maasbrug. Deze bijeenkomst zal worden bijgewoond door burgemeester Roolvink en iedereen is hierbij van harte welkom. Meer informatie: www.graafsmuseum.nl