Deel dit artikel ‹ Terug

Baardaap geboren in Zoo Parc Overloon!

Geplaatst op: vrijdag 9 mei 2008


Afgelopen weekend is in Zoo Parc Overloon de baardapenfamilie uitgebreid: baardaap-vrouwtje Shimoga heeft het leven geschonken aan een kerngezond jong. Dierverzorgers ontdekten het pasgeboren jong dit weekend vastgeklampt aan de buik van zijn moeder. Moeder Shimoga en haar pasgeboren jong maken het goed.

Het geslacht kan nog niet worden bepaald; dierverzorgers laten de twee baardapen eerst nog even met rust, om geen stress te veroorzaken. Binnen de baardapengroep van Zoo Parc Overloon leven drie generaties baardapen: grootmoeder Kerala, haar dochter Shimoga, twee kleinzonen en het nieuwe, gezonde jong. In totaal bestaat de groep baardapen nu uit acht dieren. Shimoga en haar jongste telg komen al buiten en zijn goed zichtbaar voor bezoekers.

De baardaap komt alleen voor in de tropische regenwouden van Zuidwest-India. Hij leeft daar vooral hoog in de bomen. De baardaap dankt zijn naam aan de krans van grijze manen die rond het gezicht lopen.

Reuzenmiereneter naar buiten!
Pjuskebusk, de nieuwe bewoner van Zoo Parc Overloon heeft afgelopen weekend zijn eerste stappen in zijn buitenverblijf gezet. Voorzichtig stak de reuzenmiereneter zijn kop buiten zijn verblijf en keek naar de nieuwsgierige bezoekers die een glimp probeerden op te vangen van het bijzondere dier. De reuzenmiereneter is sinds 28 april in het park, maar was de eerste dagen alleen in zijn binnenverblijf te zien, omdat de nieuwkomer nog even moest wennen aan zijn nieuwe omgeving. Inmiddels is Pjuskebusk gewend aan zowel zijn binnenverblijf als zijn buitenverblijf.

De reuzenmiereneter is een bijzondere diersoort die in Nederland in slechts drie NVD-dierentuinen* gehuisvest wordt. Europese dierentuinen hebben voor de reuzenmiereneter een Europees stamboek opgezet. In de Europese dierentuinen leven momenteel ongeveer zestig reuzenmiereneters waarvan er vier in Nederlandse dierentuinen leven.

Nieuwe diersoort verwacht
Volgende week wordt een felgekleurde nieuwkomer verwacht: de Himalaya glansfazant. Deze glansfazant komt, zoals de naam al zegt, voor in het Himalayagebergte en leeft daar in eiken-, berken- en rododendronbossen, maar ook op open vlaktes. De glansfazant ziet er prachtig uit met zijn felle regenboogkleuren. In Nepal wordt deze vogel beschermd, omdat het de nationale vogel is van dat land.

*= Nederlandse Vereniging voor Dierentuinen

Openingstijden: mei t/m september 9.30-18.00 uur, oktober t/m april 10.00-17.00 uur.

Entreeprijzen: volwassenen € 15,50, kinderen 3 t/m 11 jaar € 13,00

Zoo Parc Overloon, Stevensbeekseweg 19-21, 5825 JB Overloon tel.: 0478-640046 www.overloonzoo.nl