Deel dit artikel ‹ Terug

Reuzenmiereneter arriveert in Zoo Parc Overloon!

Geplaatst op: dinsdag 29 april 2008


Opening verblijf door Kinderdierekteur

Vandaag, maandag 28 april, arriveert in Zoo Parc Overloon een nieuwe diersoort; de reuzenmiereneter. Voor het dierenpark is de reuzenmiereneter een bijzondere aanwinst in de collectie. Zoo Parc Overloon is erg verheugd met de komst van de nieuweling. De reuzenmiereneter is een bijzondere diersoort die in Nederland in slechts drie NVD-dierentuinen* gehuisvest wordt. Het nieuw ontwikkelde biotoop van de reuzenmiereneter zal vandaag rond 13:00 uur feestelijk worden geopend door Thijs Linskens, kinderdierekteur van Zoo Parc Overloon. Aansluitend zal de reuzenmiereneter in zijn verblijf worden geïntroduceerd.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een prachtig biotoop voor de nieuwkomer. Het is een jong mannetje, Pjuskebusk genaamd, en is afkomstig uit Artis. De naam Pjuskebusk komt van een Deens TV karakter en betekent ´ragebol´. Pjuskebusk wordt vandaag rond de middag geïntroduceerd in zijn nieuwe binnenverblijf. Hij zal hier enkele dagen vertoeven om aan zijn nieuwe omgeving en verzorgers te wennen. Bezoekers kunnen Pjuskebusk al wel meteen bewonderen. Het binnenverblijf is voorzien van grote ramen zodat de grote viervoeter te allen tijde is te zien. Naar verwachting zal hij met Hemelvaart zijn eerste stappen in het buitenbiotoop zetten.

Kinderdierekteur Thijs Linskens zal bij de introductie van de reuzenmiereneter aanwezig zijn. Hij zal samen met de dierverzorgers van Zoo Parc Overloon Pjuskebusk in zijn nieuwe verblijf laten. Tijdens deze introductie wordt meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om het biotoop feestelijk te openen. Thijs Linskens zal de ‘doop-plechtigheid’ verzorgen.

De reuzenmiereneter komt in de natuur voor in Midden- en Zuid-Amerika. Hij leeft daar voornamelijk in open bosgebieden en savannen in de buurt van mierenhopen. De reuzenmiereneter leeft voornamelijk solitair (alleen) en is zowel overdag als ’s nachts actief. De reuzenmiereneter heeft een lange snuit en een tong van wel zestig centimeter! Deze tong komt hem goed van pas wanneer hij een mierennest openbreekt. De miereneter steekt zijn tong dan naar binnen en de insecten blijven vervolgens aan zijn kleverige speeksel op zijn tong kleven. De reuzenmiereneter kan zijn tong wel 150 keer per minuut naar buiten steken. Hij kan dan ook per dag wel 30.000 mieren eten!

In Zoo Parc Overloon krijgt de reuzenmiereneter een brei van onder andere gepureerde groente, fruit en turf te eten. De reuzenmiereneter heeft geen tanden en kan daardoor zijn voedsel niet kauwen. Per dag likt de reuzenmiereneter één liter tot anderhalve liter van deze brei op.

Europese dierentuinen hebben voor de reuzenmiereneter een Europees stamboek opgezet. In de Europese dierentuinen leven momenteel ongeveer zestig reuzenmiereneters waarvan er vier in Nederlandse dierentuinen leven.

* NVD: Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

Openingstijden: mei t/m september 9.30-18.00 uur, oktober t/m april 10.00-17.00 uur.

Entreeprijzen: volwassenen € 15,50, kinderen 3 t/m 11 jaar € 13,00

Zoo Parc Overloon, Stevensbeekseweg 19-21, 5825 JB Overloon tel.: 0478-640046 www.overloonzoo.nl
advertentie