Deel dit artikel ‹ Terug

Nationale Molendag 2012 op 12 en 13 mei

Geplaatst op: vrijdag 27 april 2012



In Limburg weer veel activiteiten rondom zo’n 50 geopende molens

De Nationale Molendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2012. Het is dit jaar voor de veertigste keer dat in het tweede weekend van mei een groot aantal van de molens in Nederland open zijn voor het publiek. In Limburg doen zo’n 50 molens mee. De meeste molenaars stellen niet alleen de molen open, maar organiseren ook verschillende activiteiten. Zo zijn er wandel- en fietsroutes, rondleidingen, muzikale optredens, lekkernijen en markten met streekproducten. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens op zaterdag, zondag of beide dagen geopend zijn en welke feestelijke activiteiten er zijn.

Verhalen
Dit jaar staat de Nationale Molendag in het teken van verhalen op en rond de molen. Het publiek is uitgenodigd om bijzondere verhalen, gedichten en legendes over het leven op en rond de molens te ontdekken. De molens staan vaak centraal in oude legendes, gezegden, sprookjes en andere volksvertellingen. De verhalen van de molen en over het leven en werken van de hedendaagse molenaar wordt door dezelfde molenaar gedeeld met de bezoekers. Molenverhalen brachten bijvoorbeeld ook de in Weert wonende auteur Paul Sterk op het idee wat voor de molens te schrijven. In dit geval tien gedichten. Voor iedere molen één. Het eerste gedicht, een sonnet voor de Keenter Sint Annamolen, wordt vrijdag 11 mei om 20.00 uur aan de vooravond van de Nationale Molendag(en) op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert voor het eerst voorgedragen.

Geschiedenis
Molens werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19e eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. Het waren de stoom-, diesel- en elektrische gemalen, die de rol van met name de watermolens overnamen. Ook de gemalen werden later het slachtoffer van de technische ontwikkeling. Zij raakten buiten gebruik en werden afgebroken. Gelukkig zijn er nog steeds molens en gemalen te bewonderen in ons land. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken. Opengestelde molens zijn te herkennen aan de Molendagvlag. Ook als de wieken of waterraderen rondgaan is de molen in de meeste gevallen te bezoeken.

De landelijke organisatie én de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars hopen u te mogen verwelkomen op 12 of 13 mei in een van de prachtige Limburgse molens.