Deel dit artikel ‹ Terug

Project Peelkanaal als ecologische verbindingszone klaar

Geplaatst op: zaterdag 5 april 2008


Het project Peelkanaal is na twee jaar graven en bouwen klaar. Vanaf 18 april is er over een lengte van circa acht kilometer langs het Peelkanaal en langs de Raam bij Wanroij nieuwe natuur te bewonderen vanaf een nieuw aangelegd fietspad. In totaal heeft 47 hectare gebied een gewijzigde of verbeterde functie gekregen door dit project. “Het is echt een wereld van verschil”, zegt Rudi Schleedoorn, teamleider Groenvoorziening van de gemeente Sint Anthonis.

De eerste plannen rolden eind 2004 van de vergadertafel. Vanaf 2006 startten de voorbereidende werkzaamheden en begon het echt te lopen. In totaal zijn er 16 poelen aangelegd, 20 oeveraanpassingen gerealiseerd en is circa 6 kilometer fietspad tot stand gekomen. Over het Peelkanaal, vlakbij Landhorst, is een brug voor voetgangers aangebracht en over de Raam in Wanroij, tussen de Hapseweg en de Verlorenhoek is een brug voor voetgangers en fietsers gerealiseerd. Daarnaast is een gedeelte van de voormalige tankwal aan de Deurneseweg hersteld met grond afkomstig uit de ontgraven poelen en oeveraanpassingen. In totaal is 1750 meter tankwal aangelegd.

Das en kamsalamander
Op diverse plaatsen is bosplantsoen aangelegd. Dit moet ervoor zorgen dat verschillende dieren zich beter thuis voelen in het gebied, bijvoorbeeld de das. Bermen zijn afgewerkt en ingezaaid en op een aantal plekken is een bloemrijk kruidenmengsel gezaaid. Op verschillende locaties staan informatieborden over het Peelkanaal. Er wordt iets verteld over de cultuurhistorie van het gebied en over de aanleg van natuurvriendelijke oevers en de aanleg van poelen. Deze poelen zullen een thuis gaan vormen voor bijvoorbeeld de kamsalamander en de groene kikker. Maar ook dagvlinders, libellen, ruigte- en struweelvogels profiteren van de nieuw aangelegde natuur.

Fietssluizen en borden
Er zijn banken en stallingsrekken voor fietsen geplaatst en het aangelegde fietspad is voorzien van fietssluizen en verkeersborden op plaatsen waar dat noodzakelijk is. De aansluiting op het landelijke netwerk van fietspaden zal een positieve uitwerking hebben op het aantal recreanten in het gebied. En daar kunnen lokale ondernemers van profiteren.

Samenwerking
Het project kon worden gerealiseerd met behulp van financiële steun van de Europese Unie via Ceres, Europees economisch stimuleringsprogramma Regio Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Provincie Noord-Brabant en de gemeente Sint Anthonis. Bij de planvorming is er ook samengewerkt met bosgroep Zuid Nederland, Waterschap Aa en Maas, Brabants Landschap en het Staatsbosbeheer. Het project Peelkanaal is een reconstructieproject. Reconstructie betekent herinrichting van het buitengebied op gebied van landbouw, natuur, recreatie, water en leefbaarheid.