Deel dit artikel ‹ Terug

Leerlingen Merletcollege helpen mee aan de Cuijkse Canon

Geplaatst op: vrijdag 30 maart 2012


30 maart 2012 - Een drietal Technasium-leerlingen van het Merletcollege in Cuijk, Sophie Pouwels, Guus Giesbers en Wessel van Kruisbergen zijn afgelopen week begonnen met de uitvoering van een project voor de historische canon van de gemeente Cuijk. Onder begeleiding van Marjolein Verstraten, stagiaire van de Radboud Universiteit Nijmegen zullen zij zich tot eind mei bezig gaan houden met het ontwikkelen van een historische wandelroute en een mobiele ‘app’ aan de hand van de canon.

“Geschiedenis is dus niet alleen voor oude mannen”
Dat blijkt nu wel. De samenwerking met de leerlingen van het Merletcollege is volgens de redactie van de canon een goede eerste stap om meer jongeren warm te maken voor de geschiedenis van de gemeente. Doordat de leerlingen zelf bezig zijn met de canon kunnen zij de vertaalslag maken naar wat hen zelf, en dus jongeren in het algemeen, aanspreekt.

Wat is de canon?
De eerste aanzet tot de historische canon is begin 2010 cadeau gedaan aan oud-burgemeester Leo Schoots bij zijn afscheid. De canon beoogt een overzicht in interactieve vorm te geven van de geschiedenis van Cuijk en al zijn kerkdorpen. Momenteel valt de canon onder de hoede van de Fotoarchiefdienst. De canon bestaat uit drie ‘lagen’ waarvan de eerste twee lagen voltooid zijn. In die hoedanigheid is de canon op 6 januari jl. gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Van en voor iedereen
Er wordt ondertussen hard doorgewerkt aan de derde laag. De eerste onderwerpen hebben, met dank aan leden van de brainstormgroep, al vorm gekregen en ook de leerlingen van het Merletcollege zullen hun steentje gaan bijdragen aan de uitwerking van deze onderwerpen.
De canon is in beweging, en dus ook constant aan verandering onderhevig. En daar zou iedereen invloed op moeten hebben. De redactie van de canon verzoekt dan ook alle inwoners van de gemeente Cuijk die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis om contact op te nemen via info@fotoarchiefdienst.nl of 0485-318093 (zie voor openingstijden de website www.fotoarchiefdienst.nl). Dat kan over alles gaan; een mooi of interessant verhaal, een historische vondst of een uit de hand gelopen hobby. Zo wordt de canon van en voor iedereen.