Deel dit artikel ‹ Terug

Schilderijen van Joe Wols en Objecten van Olga van Cromvoirt in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: donderdag 23 februari 2012


In museum Het Petershuis in Gennep opent op zaterdag 3 maart a.s. een duo-expositie van twee regionale kunstenaars, schilder Joe Wols uit Molenhoek en beeldhouwster Olga van Cromvoirt uit Gennep. Deze gevarieerde expositie draagt de titel ‘Poezie… een ideeënwereld’. De schilderijen van Wols en de objecten van Van Cromvoirt zijn in Het Petershuis te bewonderen tot en met zondag 1 april.

Joe Wols (1929, Schiedam) woont al sinds jaar en dag in Molenhoek. Zijn eerste tekenlessen ontving hij van een plaatselijke kunstenaar. Hij studeerde aan de stedelijke tekenacademie van Maastricht. Hij maakte vele reizen en tekende en schilderde veel in het buitenland. Hij was geruime tijd werkzaam als leraar tekenen en kunstgeschiedenis op diverse scholen. Vervolgens was hij directeur van een determineer-schakelschool en de laatste zeventien jaar van zijn werkzame leven was hij directeur van de LOM-school in Molenhoek. Tijdens zijn onderwijsjaren bleef Joe Wols in zijn vrije tijd enthousiast schilderen en na zijn pensionering in 1990 kon hij zich volledig storten op zijn artistieke passie. Zijn werk is kleurrijk, poëtisch en lyrisch. De schilderijen ademen een zeker optimisme. Voor Wols hebben schilderijen en tekeningen een eigen taal, die hij spreekt met andere kunstenaars en liefhebbers. Dat heeft hem in al aardig wat landen gebracht, waar hij werkte of exposeerde. Het werk van de kunstschilder is in grofweg twee soorten te verdelen. Aan de ene kant maakt hij gebonden werk. Daarvoor ging hij minstens twee maanden in het jaar naar Zuid-Frankrijk, waar hij studies deed naar kleuren en landschappen. Aan de andere kant is er zijn vrije werk, dat door middel van associatie, dromen en gedichten tot stand komt.

Olga van Cromvoirt ( 1952, Nijmegen) is sinds 2006 woonachtig in Gennep.
Van jongs af aan heeft Olga belangstelling voor kunst. Om te bekijken, maar vooral ook om er zelf mee bezig te zijn. Als kind won ze al een wedstrijd voor het maken van poppenkleertjes, georganiseerd door de plaatselijke naaimachinewinkel. Daarmee behaalde Olga voor de eerste keer het plaatselijke nieuws met haar artistieke talenten. Olga’s belangstelling voor kunstzinnige vorming werd van huis echter uit niet bijzonder gestimuleerd. Ze moest een ‘vak’ leren en kwam terecht in de zorg. Maar de belangstelling voor kunst liet haar niet meer los. Ze toog naar elke expositie die ze zien kon. Naast haar werk in de zorg volgde ze opleidingen op het gebied van kunstzinnige vorming, zoals weven en binnenhuisarchitectuur. Enkele jaren geleden startte Olga met het volgen van workshops en cursussen beeldhouwen. Zij kwam daar in aanraking met diverse marmersoorten zoals Carrara, Nero Marquinia, Port Doro en Travertijn. Het werken met deze materialen deed bij haar een nieuwe passie opbloeien. Momenteel volgt Olga van Cromvoirt een 5-jarige opleiding aan de Academie voor Schoone Kunsten te Arendonk. Ze beschikt over een eigen atelier in Milsbeek waar zij behalve door het geven van workshops en cursussen haar kennis en ervaring, vooral ook haar passie voor het beeldhouwen aan cursisten overdraagt. Tijdens de expositie ‘Poëzie… een ideeënwereld’ toont Olga een tiental recente objecten van haar hand. Karakteristiek voor haar werken zijn de organische vormen die speels worden afgewisseld met strakke belijningen.

De expositie van Joe Wols en Olga van Cromvoirt zal, in aanwezigheid van de kunstenaars, worden geopend voor genodigden en Vrienden van Museum Het Petershuis op zaterdag 3 maart a.s. om 15.00 uur, en is voor het publiek te bezichtigen van zondag 4 maart tot en met zondag 1 april 2012. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.