Deel dit artikel ‹ Terug

Veldkeien Liberation Route in gemeente Boxmeer

Geplaatst op: maandag 12 december 2011


Op 19 december worden drie veldkeien geplaatst in de gemeente Boxmeer. Eén in Holthees bij basisschool Sint Jozef, één aan de Overloonseweg en één tegenover het Zooparc in Overloon. Daarnaast zijn er nog circa twintig locaties waar veldkeien geplaatst worden. Deze veldkeien symboliseren het Brabantse gedeelte van de Liberation Route.

Liberation Route Brabant maakt deel uit van de internationale bevrijdingsroute Liberation Route Europe. Deze route is gevolgd door de geallieerden in september 1944 tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn.

De locaties van de keien worden luisterplekken genoemd. Hier wordt de geschiedenis van de bevrijding van Brabant tot leven gebracht door hoorspelen. Men kan verhalen beluisteren en beelden zien van de vreugde en het verdriet aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gebruik van Augmented Reality en/of QR-codes geeft een extra dimensie aan de route en maakt de beleving nog intenser. Vanaf 1 januari kan men gebruik maken van deze middelen.

Op de luisterplekken in de gemeente Boxmeer zal de nadruk liggen op de slag om Overloon. Deze slag is de geschiedenis ingegaan als de enige tankslag die op Nederlands grondgebied plaatsvond tijdens de bevrijdingsoperatie. Overloon is voor de gemeente Boxmeer en in de Liberation Route Brabant een belangrijke plek. De veldkeien zijn dan ook een passende aanvulling.

Meer locaties van luisterplekken zijn in de gemeenten: Best, Bergeijk, Bernheze, Bladel, Eindhoven, Grave, Landerd, Lommel (BE), Nuenen, Oss, Schijndel, Sint Oedenrode, Son & Breugel, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven en Waalre.
advertentie