Deel dit artikel ‹ Terug

4 sterren voor Five Great Guitars!

Geplaatst op: maandag 7 november 2011


theaterconcert
African Blues

The Five Great Guitars
met special guest Habib Koité

Afrikaanse ritmes en grooves van The Five Great Guitars

De Groningse meestergitarist Jan Kuiper draait al jaren mee op de Nederlandse podia en blijft zijn publiek altijd verrassen. Hij staat vooral te boek als jazzgitarist, maar eigenlijk doe je hem daarmee te kort.
Kuiper componeert namelijk net zo makkelijk muziek voor een dansvoorstelling of deelt het podium met Eric Vaarzon Morel, Harry Sacksioni of Jan Akkerman in 'The Five Great Guitars'.

De laatste jaren heeft Kuiper zich verdiept in de ritmes en Grooves van West-Afrika en het resultaat daarvan zie je op deze avond. Voor dit programma wordt samen met Habib Koité geheel nieuwe muziek gemaakt met de nadruk op de grooves en swing van de Afrikaanse muziek, maar ook worden er verbindingen gemaakt met diverse andere muziekstijlen, zoals blues, jazz en popmuziek.

Jan Kuiper speelt tijdens deze tour op een speciaal voor hem gebouwde double-neck Lotus gitaar, met 6 nylonsnaren, 6 stalen snaren en 6 drone strings. African Blues is een prachtige en unieke gitaar en percussieshow. Met bluesy gitaarlicks, virtuoze patronen, swingende baslijnen en de unieke klanken van de Malinese gitarist en vocalist Habib Koité als special guest, nemen topgitaristen Jan Kuiper, Erwin Java, Zoumana Diarra en Digmon Roovers en de Afrikaanse Groovemasters Mousse Pathe M’Baye en Dramane Diarra, het publiek mee op een reis door de rijke Afrikaanse muziekcultuur in een verrassende performance waarbij niemand stil kan blijven zitten.

The Five Great Guitars
Jan Kuiper: gitaar,
Zoumana Diarra: gitaar, kora, balafon, n'goni,
Erwin Java: elektrische gitaar,
Digmon Roovers: gitaar, bas.

Special guest: Habib Koité

Schouwburg Cuijk
Wo 16 november, 20.15 uur
www.fivegreatguitars.nl