Deel dit artikel ‹ Terug

Noordoost Brabant realiseert adviezen commissie van Doorn

Geplaatst op: donderdag 13 oktober 2011


Tijdens een werkbezoek van gedeputeerde Yves de Boer aan de regio Noordoost-Brabant heeft wethouder Jeroen Willems van de gemeente Sint Anthonis namens de regio laten zien hoe in daden kan worden omgezet wat de commissie van Doorn recentelijk met woorden betoogde.

In haar rapport ’Al het vlees duurzaam’ roept de Commissie van Doorn op tot een ketenbrede benadering om te komen tot wat zij een “zorgvuldige, intensieve veehouderij” noemen. Vandaag bracht gedeputeerde Yves de Boer een bezoek aan enkele intensieve veehouderijen in de gemeente Sint Anthonis, die deze weg al ingeslagen zijn.

Daarnaast liet de regio zien, dat zij al met de betrokken partijen binnen de keten om de tafel zit én samenwerkt. Volgens de Commissie van Doorn zijn deze partijen van cruciaal belang willen we daadwerkelijk de omslag naar duurzame intensieve veehouderijen kunnen maken. Dit is immers niet alleen afhankelijk van de boerenbedrijven, maar moet door de gehele keten worden opgepakt.

De Boer toonde zich aangenaam verrast door de aanpak in Noordoost, zowel over het overleg met partners binnen de keten als over de initiatieven aan de basis. Zo onderscheidt het bedrijf Cornelissen BV zich door nu al werk te maken van het reduceren van het antibioticumgebruik. De melkveehoudermaatschap Rongen-Peters liet zien welke invloed het beleid van de gemeente Sint Anthonis (‘Groter mag, mits duurzaam’) heeft op zijn uitbreidingsplannen.

Na afloop van de bezoeken concludeerde gedeputeerde De Boer dat beide bedrijven en hun plannen laten zien hoe belangrijk het is om niet alleen naar de ruimtelijke, maar ook naar de maatschappelijke inpassing van dit soort bedrijven te kijken: “Er is volop enthousiasme binnen het boerenbedrijf om op een duurzame manier te werken.”