Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuw samenwerkingsproject beperkte startkwalificatie

Geplaatst op: donderdag 22 september 2011


Het Loopbaancentrum van ROC de Leijgraaf is in Cuijk begonnen met een ambitieus project dat mensen met een zogenaamde ‘beperkte startkwalificatie’ kansen biedt om te gaan werken in de zorg. De Leijgraaf werkt hierbij samen met gemeenten, het UWV, IBN en de Pantein Zorggroep. In september gaan twintig deelnemers aan de slag in het project ‘Stap voor stap naar werken in de zorg’.

Het Loopbaancentrum van De Leijgraaf richt zich nadrukkelijk op vragen uit de samenleving. Zoals de roep om meer vakbekwaam personeel voor de zorgsector. Zorginstelling Pantein bleek bereid mee te denken over een duaal traject waarin werken en leren wordt gecombineerd. Er werd een eerste zeer succesvolle pilotgroep gevormd; alle kandidaten die binnen Pantein een werkervaringsplaats kregen, kregen hierna een leerwerkplek aangeboden. Dit resultaat zette het sein op groen voor het project ‘Stap voor stap naar werken binnen de zorg’.

Aan het traject werken diverse zogenaamde ‘keten-partners’ mee. Een potentiële deelnemer wordt aangemeld door de gemeente, het UWV of IBN. De meeste kandidaten verkeren in een uitkeringssituatie zoals WWB, WW, of Wajong. Ze krijgen voorlichting, een oriëntatietraining en een werkervaringperiode in de zorg aangeboden - gefinancierd door de gemeente en UWV.
Dan start de deelnemer de AKA (arbeidsmarktgekwalificeerde assistent)-opleiding voor volwassenen; twaalf uur stage per week binnen een instelling van Pantein (ouderenzorg) en zes klokuren les op De Leijgraaf.

Kansen
Een AKA-opleiding niveau 1 was nog niet zo lang geleden onvoldoende om in de zorg aan de slag te kunnen. ‘Nu de arbeidskrapte toeneemt, zijn werkgevers bereid intensief te investeren in personeel dat zich nog verder kan ontwikkelen. En hier liggen dus prachtige kansen voor mensen die voorheen niet in aanmerking zouden komen voor dit werk’, aldus projectmanager Ria Swinkels van De Leijgraaf. Met het ROC Nijmegen, locatie Maasvallei Boxmeer, zijn gesprekken gaande om te zien hoe in samenwerking met De Leijgraaf de opleiding bbl-niveau 2 Zorg uitgevoerd kan worden. Pantein is bezig de nieuwe functie ‘Schoonmaak-keuken-welzijn’ te creëren. Kandidaten die niet door kunnen stromen naar een niveau-2-opleiding, kunnen op deze functie solliciteren en op de bestaande functie hulp bij het huishouden niveau 1.

Uden-Veghel
Niet alleen in Cuijk, maar ook in de regio Uden-Veghel is veel interesse voor dit project. Het eerste overleg met de gemeenten en UWV heeft hier al plaatsgehad. Het voortraject loopt: het Loopbaancentrum is momenteel bezig met het werven van deelnemers. Doel is dat in deze regio eind januari 2012 de AKA deeltijd- bol en AKA bol accent zorg start. Een zorginstelling als samenwerkingspartner wordt nog gezocht.
Verder zijn er ook plannen voor een soortgelijk project voor de sector techniek, een sector die eveneens staat te springen om gekwalificeerd personeel. Projectmanager Ria Swinkels: ‘Stap voor stap groeien op deze manier projecten die daadwerkelijk kansen creëren voor mensen uit onze regio. Een state of the art ketenaanpak met veel draagvlak bij alle betrokken schakels.’