Deel dit artikel ‹ Terug

Vicuña geboren in Zoo Parc Overloon!

Geplaatst op: donderdag 13 september 2007


Afgelopen zaterdag, 8 september, is in Zoo Parc Overloon een vicuña geboren. Onder toeziend oog van bezoekers en een dierverzorger kwam het jong ter wereld. Binnen een uur liep de kleine al op de nog wat wankele benen door het verblijf en dronk het bij zijn moeder. Zowel de zorgzame moeder als het jong maken het goed.

Voor de moeder is het de eerste keer dat ze een jong heeft gekregen. Na de geboorte gedroeg ze zich al als een volleerde moeder. Ze week niet van de zijde van haar kleine telg en heeft het meteen helemaal schoon en droog gelikt, waardoor een prachtig krullende vacht zichtbaar werd. De vicuñageboorte van afgelopen week is de tweede voor het park.

Vicuña’s zijn de kleinste kameelachtigen ter wereld en leven in het Andesgebergte op ongeveer 4000 meter hoogte. Een slank lichaam, lange nek en benen geven de vicuña een elegant en sierlijk uiterlijk. De vacht is van fijne, zachte wol en roodbruin met wit gekleurd. Juist die mooie, zachte vacht heeft er voor gezorgd dat de vicuña veelvuldig bejaagd werd waardoor het dier bijna was uitgestorven. De wol was (en is) zeer gewild en behoort tot één van de meest waardevolle ter wereld.

Doodshoofdapen ontdekken nieuwe eilanden
In Zoo Parc Overloon hebben de doodshoofdapen afgelopen week hun nieuwe eilanden ontdekt. De overtocht van het binnenverblijf naar de nieuwe eilanden was voor de apen wel even spannend; zullen we de oversteek naar die grote eilanden maken of toch maar niet… Nadat één van de apen de stoute schoenen had aangetrokken, volgden de andere apen al snel. Het is een prachtig gezicht om de doodshoofdapen door de bomen te zien vliegen en samen te zien ravotten. Ze klimmen en klauteren er lustig op los alsof de nieuwe apeneilanden al jaren hun domein zijn.

Doodshoofdapen danken hun naam aan het feit dat hun donkere ogen en snuit erg afsteken tegen het lichte gezicht; dit doet aan een doodshoofd denken. Een van de meest bekende doodshoofdapen is meneer Nilsson, de ondernemende huisgenoot van Pippi Langkous. Doodshoofdapen leven in groepen en voeden zich voornamelijk met fruit, bladeren en insecten. Tijdens het klimmen gebruiken ze hun lange staart om in balans te blijven.

Openingstijden: mei t/m juni 9.30-18.00, juli t/m augustus 9.00-18.00, september 9.30-18.00, oktober t/m april 10.00-17.00

Entreeprijzen: volwassenen € 13,50, kinderen 3 t/m 11 jaar € 11,50

Zoo Parc Overloon
Stevensbeekseweg 19-21
5825 JB Overloon
telefoonnummer: 0478-640046
www.overloonzoo.nl