Deel dit artikel ‹ Terug

Opening Graafs KazemattenMuseum 17 september

Geplaatst op: maandag 12 september 2011


Op zaterdag 17 september zal in de beide brugkazematten bij de Maasbrug (officieel de John S. Thompsonbrug) het Graafs KazemattenMuseum geopend worden. Dit gebeurt aansluitend aan de traditionele herdenking van de bevrijding op 17 september 1944, om 19.00 uur bij het monument aan de brug. De herdenking en opening worden dit jaar onder meer bijgewoond door Col. Jeffrey Stimson, de militair attaché van de Verenigde Staten, een 30-tal Engelse veteranen en wordt muzikaal omlijst door de John S. Thompson band. Namens de gemeente Grave zal wethouder Adams een krans leggen bij het monument. Iedereen is welkom om de herdenking bij te wonen en aansluitend het KazemattenMuseum te bezoeken.

Het Graafs KazemattenMuseum is een initiatief van het Graafs Museum dat onderdeel is van de Stichting Graeft Voort. In het kazemattenmuseum wordt een beeld gegeven van de tweede wereldoorlog in de omgeving van Grave. Het museum is gehuisvest in de twee Kazematten die aan de Graafse zijde van de Maasbrug zijn gelegen: Kazemat Noord – tussen Maas en Raam - en Kazemat Zuid – pal aan de provinciale weg.

In Kazemat Noord wordt een beeld gegeven van de situatie op 10 mei 1940 en wat er tijdens de mobilisatie en bezetting in Grave gebeurde. In Kazemat Zuid wordt de bevrijding van Grave op 17 september 1944 toegelicht. Toen kwamen honderden parachutisten van het 82e Airborne Divisie 504e Parachutisten Regiment in eerste instantie de brug innemen en later Grave en omgeving bevrijden. Een speciale fotolijst is gewijd aan de Amerikaans militair Curtis Morris, geboren op 18 september 1917 in de Amerikaanse plaats Lake Charles, Louisiana. Hij verloor op 17 september 1940 op 23-jarige leeftijd het leven doordat tijdens de parachutesprong in Grave zijn parachute niet goed open ging.

 


Het Graafs KazemattenMuseum vormt een aanvulling op de vele fraaie oorlogsmusea in de omgeving. Aan de opening is bijna twee jaar van voorbereiding voorafgegaan. De Commissie Militaire Geschiedenis van het Graafs Museum is niet alleen bezig geweest met de inrichting van de beide Rivierkazematten maar heeft een integraal plan opgesteld voor de 5 (Rijks)monumenten op deze locatie: Kazemat Noord, Kazemat Zuid, de John S. Thompsonbrug, het gemaal van Sasse en het herdenkingsmonument. Ieder onderdeel levert zijn eigen bijdrage aan dit gebied dat in de tweede wereldoorlog een cruciale rol heeft gespeeld in de operatie Market Garden. De omgeving is de afgelopen maanden door het Waterschap Aa en Maas samen met de Gemeente Grave ingericht als een park waar de monumenten goed te bezichtigen zijn. In de nabije toekomst zal dit verder worden uitgewerkt met onder andere informatieborden en een zogenaamde “luisterkei”. Deze luisterkei maakt onderdeel uit van de Liberation Route door Brabant en Gelderland, en biedt extra informatie door het geven van informatie via een telefoonnummer of via internet bij gebruik van een Smartphone. Zowel voor wandelaars, fietsers als de automobilist is gezorgd. Ieder kan zijn voertuig makkelijk kwijt en heeft daarmee de tijd om even rustig rond te kijken. Het is de bedoeling om ook nog wat picknicktafels te plaatsen zodat de passant even kan rusten en kan genieten van het uitzicht.

Het Graafs KazemattenMuseum streeft ernaar om per 2012 op vaste tijden open te zijn. Tot die tijd is het Graafs KazemattenMuseum geopend in het weekend bij goed weer, zichtbaar door het uithangen van een vlag bij de Kazematten. Heeft u tijd en zin om ons vrijwilligersteam te komen versterken, neem dan contact op met het Graafs museum via info@graafsmuseum.nl.

Meer informatie: www.graafsmuseum.nl

Programma 17 september

Het programma voor 17 september ziet er als volgt uit:
18:45 uur, Verzamelen bij het monument
19:00 uur, Herdenking met kransleggingen
19:30 uur, Onthulling luisterkei
20:00 uur, Opening Graafs KazemattenMuseum
20:30 uur, Sluiting

U bent van harte welkom tijdens de herdenking en opening van het museum op 17 september.
Indien u meer informatie wenst dan kunt u zich wenden tot dhr. Evert Vos, telefoonnummer 0486-474095 of mailadres evertvos1@home.nl.