Deel dit artikel ‹ Terug

Tentoonstelling Sias Fanoembi in Weijerkapel

Geplaatst op: vrijdag 7 september 2007


Van 14 september tot en met 27 oktober is er in de Weijerkapel, Raetsingel 1 te Boxmeer, ruimtelijk werk te zien van Sias Fanoembi.

De 7 bronzen beelden, die hij de afgelopen jaren maakte over het thema “balans zoeken in twee werelden”, zijn een afronding van een project, dat is gesubsidieerd door de Stichting Het Gebaar. Deze stichting heeft van het Rijk middelen gekregen om projecten te ondersteunen voor de Indische gemeenschap voor de vermoedelijke tekortkomingen in het naoorlogse rechtsherstel en het te kille, bureaucratische en formalistische beleid van voorgaande regeringen jegens deze gemeenschap.

Fanoembi wil met zijn beelden uitdrukking geven aan de strijd, die het individu moet leveren om gedurende de tijd, die hem hier gegeven is, op authentieke wijze gestalte te geven aan zichzelf. Een strijd in de vorm van het zoeken naar een balans tussen het goede en slechte, het rustige en meer hectische en het beredeneerde en gevoelsmatige. En de moeite, angst en ontheemding die het je als individu kost om “de zee waaruit je als druppel voortkomt” los te laten, in het diepe te springen en het als basis te gebruiken om voort te bewegen en steeds weer iets nieuws te maken. Waarbij je dan op zoek moet naar het gemeenschappelijke, dat mensen verbindt. Doordat dit persoonlijke thema in wezen iedereen aangaat, bereikt Fanoembi, dat anderen door zijn beelden geraakt worden. Zelf beschouwt hij zijn werk dan ook als een vorm van communiceren via zijn beelden. En wát voor
beelden! Zijn abstracte beelden zijn krachtig, stoer, robuust en, met hun harmonie van rechte en ronde lijnen, lijken ze haast geworteld te zijn in de grond waarop ze staan. Geen discussie mogelijk, ze spreken voor zich.

In het kader van deze overzichtsexpositie van zijn nu 25-jarig kunstenaarschap zijn naast zijn abstracte werken ook zijn meer figuratieve werken te zien. Bij deze werken is er echter geen sprake van strakke, gestyleerde lijnen, maar treedt door zijn wat grove, onregelmatige toets juist datgene naar buiten, wat vaak onder de oppervlakte blijft. En is er sprake van een continue worden, bewegen.

De expositie wordt geopend op vrijdag 14.00 uur september om 20.00 uur. Iedereen is daarbij van harte welkom. De tentoonstelling is daarna t/m 27 oktober te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 15 uur.
advertentie