Deel dit artikel ‹ Terug

Oorlogsbeurs in Overloon

Geplaatst op: maandag 1 augustus 2011


Op zaterdag 13 augustus is er een verzamelaarsbeurs in het oorlogsmuseum Liberty Park. Deze beurs wordt elk jaar georganiseerd door de Documentatiegroep 40-45. De leden daarvan hebben allemaal bijzondere belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Bijna elk lid heeft zich wel toegelegd heeft op een speciaal aandachtsgebied. Zo zijn er bijzondere collecties ontstaan. De bijzondere verzamelingen trekken altijd ook veel andere geïnteresseerden aan. De beurs is daarom veel meer een ontmoetingsplaats dan alleen een markplaats, al hoewel er natuurlijk ook wel documenten worden verhandeld of geruild.

Het oorlogsmuseum is al tientallen jaren verbonden met de Documentatiegroep via vrijwilligers die voor beide instellingen actief zijn of waren. Het museum bezit zelf trouwens ook een uitgebreide collectie documenten. Die collectie groeit nog steeds. Dat komt mede door de Actie Niet Weggooien. Die actie is erop gericht dat spullen uit de oorlogsjaren, die op zolder worden teruggevonden, niet de vuilnisbak ingaan maar naar het museum worden gebracht. Zo kreeg het museum afgelopen week voor de tweede keer binnen een maand documenten van Engelandvaarders overhandigd.

Het Liberty Park is daarbij met name sterk op het terrein van posters. Bram Peters, hoofd van afdeling Collecties van het museum, zegt daarover het volgende: “Zeker voor Nederlandse begrippen is onze affichecollectie met bijna tweeduizend verschillende exemplaren uniek en toonaangevend. We zijn als museum op dit moment bezig om die collectie voor het publiek toegankelijk te maken in een nieuwe tentoonstelling. Die gaat op 22 oktober open en krijgt als naam ‘De Kracht van Propaganda’ mee. De expositie focust op de kwalijke effecten van propaganda. Dit nieuwe project is dan met name ook op schoolgroepen gericht om jongeren bewust te maken op bijvoorbeeld de gevaren van verkiezingspraatjes.”

Op de beurs van de Documentatiegroep zullen door de verzamelaars vooral foto’s, kranten, tijdschriften maar ook affiches en bijvoorbeeld militaire stafkaarten worden aangeboden uit de oorlogsjaren. De beurs duurt de hele dag, zolang het museum open is, dus van 11 tot 17 uur. Toegang met de museumjaarkaart is gratis, voor overige bezoekers geldt de entreeprijs van het museum.