Deel dit artikel ‹ Terug

Kleine panda geboren in Zoo Parc Overloon!

Geplaatst op: donderdag 21 juli 2011


In Zoo Parc Overloon is deze week een kleine panda geboren! Zowel moeder als jong maken het uitstekend; ze zijn de eerste kritieke dagen goed doorgekomen. De moeder zorgt goed voor haar jong en houdt het nog continu gezelschap in het binnenverblijf. Pasgeboren panda’s zijn bij de geboorte hulpeloos en blind waardoor ze extra gevoelig zijn voor wisselende weersomstandigheden en andere invloeden van buitenaf. Het pasgeboren jong is daarom voorlopig nog niet zichtbaar voor het publiek.

Aangezien het sterftecijfer onder pasgeboren kleine panda’s erg hoog is, blijft het de komende weken nog even spannend. Mocht alles goed gaan, levert het kleine pandakoppel van Zoo Parc Overloon voor de vierde keer een prachtige bijdrage aan een speciaal fokprogramma. Dit fokprogramma is door de Europese dierentuinen opgezet om een gezonde populatie van de ernstig bedreigde kleine panda’s in dierentuinen te houden.

Het pandajong dat vorig jaar in Zoo Parc Overloon werd geboren is begin juli overgebracht naar een dierentuin in Frankrijk. Precies op tijd, want bij kleine panda’s begint een jong zijn eigen weg te zoeken zodra de moeder opnieuw hoogzwanger is. Dankzij het Europese fokprogramma is een geschikt nieuw onderkomen voor de jongen snel gevonden. De jongen van eerdere jaren hebben in Duitsland en Groot-Brittannië een nieuw thuis gekregen. Zoo Parc Overloon is met de vier geslaagde geboortes een zeer succesvolle deelnemer aan het Europese fokprogramma.

Kleine panda’s, ook wel rode panda’s genoemd, zijn schemer- en nachtdieren die in de natuur voorkomen in het Himalayagebergte. Het zijn echte klimmers en zijn dan ook vaak te vinden op grote hoogte in de boomtoppen. Ook in Zoo Parc Overloon zijn de panda’s vaak te zien in de bomen terwijl ze daar een dutje doen of nieuwsgierig naar voorbijkomende bezoekers kijken. ‘s Nachts gaan de kleine panda’s er op uit om voedsel te vinden. Het menu van de kleine panda bestaat uit bamboescheuten, groenten, fruit, vlees en eieren.