Deel dit artikel ‹ Terug

Luisteren naar verhalen van vroeger tijdens de Groene Maand

Geplaatst op: donderdag 30 augustus 2007


Het Duits lijntje herleeft!

Op zondag 26 augustus kon jong en oud luisteren naar spannende verhalen, leuke weetjes en interessante feiten over het Duits lijntje. Tijdens het evenement ‘Het Duits lijntje herleeft!’ vertelden professionele verhalenvertellers verhalen die geïnspireerd zijn door het verleden. Uit de tijd dat er nog een spoorlijn liep tussen Berlijn en Londen, onder andere langs Gennep, Oeffelt en Mill. Bezoekers werden met een zonnetreintje van het ene verhaal naar het andere vervoerd. Aansluitend waren er mooie natuur- en cultuurexcursies.

Het Duits lijntje is een voormalige spoorlijn die een directe verbinding vormde tussen Berlijn en Londen. In het verleden maakten veel vorsten en diplomaten gebruik van dit traject, nu is het vooral een verbindingszone voor planten en dieren. In Nederland liep de spoorlijn onder andere langs Gennep, Oeffelt, Mill, Uden, Veghel en Boxtel. Nog steeds zijn er in het landschap sporen van het Duits lijntje terug te vinden, zowel op het gebied van natuur als op het gebied van cultuur. De drie verhalen tijdens ‘Het Duits lijntje herleeft!’, getiteld ‘Invasie in Mill’, ‘Hoog bezoek in Gennep’ en ‘de spoorbouwers van Oeffelt’, zijn geïnspireerd op oude volksverhalen en de sporen die er nu nog zijn. Ze zijn geschreven door Gerard Sonnemans uit Boxmeer. “Het Duits lijntje komt hierdoor echt tot leven”, aldus een enthousiaste bezoeker van het evenement. Voor de gemeenten Uden, Veghel en Boxtel worden ook verhalen geschreven. Al deze verhalen worden gebundeld in een boek.

De Groene Maand
‘Het Duits lijntje herleeft!’ vond plaats in het kader van de Groene Maand. De Groene Maand wordt elk jaar in september georganiseerd door het IVN en andere organisaties die zich inzetten voor natuur, milieu, landbouw, recreatie en toerisme. Iedereen kan dan meedoen met natuuractiviteiten in heel Nederland. Dit jaar is het thema: Landschap en Cultuurhistorie. In september zijn er nog veel meer leuke dingen te doen. Kijk voor een overzicht op www.groenemaand.nl.

Reconstructie buitengebied
‘Het Duits lijntje herleeft!’ geeft inzicht in de natuur en de historie van het gebied rond het Duits lijntje, dat onderdeel is van het reconstructiegebied Peel en Maas. “Het is erg interessant om iets mee te krijgen van de lokale geschiedenis”, aldus twee Amsterdamse bezoekers van het evenement. De gemeenten in dit reconstructiegebied werken op dit moment hard aan een plan om de ecologische en cultuurhistorische waarden van de voormalige spoorlijn te herstellen. Dit gebeurt in het kader van de reconstructie. Reconstructie betekent herinrichting van het buitengebied. Zo ontstaan niet alleen kansen voor natuur en cultuur, maar ook voor recreatie, toerisme en leefbaarheid. De komende periode zijn er allerlei activiteiten rondom het Duits lijntje. Zo is er in het najaar een inspiratiedag met ondernemers. Het Duits lijntje als project staat overigens helemaal los van de marktverkenning voor lightrail die momenteel wordt uitgevoerd voor een deel van de voormalige spoorlijn.
advertentie