Deel dit artikel ‹ Terug

Molens gemeente Boxmeer vieren feest.

Geplaatst op: woensdag 29 augustus 2007


In het kader van het ‘Jaar van de Molens’ wordt er op 9 september van 10.00 uur tot 17.00 uur bij de 4 molens die de gemeente Boxmeer rijk is een themadag georganiseerd met de naam ‘Van Boer tot Bakker’.
In de gemeente Boxmeer zijn 4 molens, te weten de 3 windmolens in Beugen Oeffelt en Rijkevoort en, voor velen misschien wat minder bekend, de watermolen van Vierlingsbeek.
Het programma bij de vier molens ziet er als volgt uit:
Watermolen Vierlingsbeek, gelegen aan de Grotestraat. In samenwerking met oudheidkundige vereniging ‘De Schoenendoos’ wordt er bij de watermolen een tentoonstelling georganiseerd met als thema ‘Van Boer tot Bakker’. Ook worden er enkele oude films vertoond over, onder andere, de geschiedenis van de watermolen, de windmolen van de familieVerhofstad in Vierlingsbeek, de molen van de familie Gerrits in Vortum-Mullum, de molen van de familie Weyenberg te Holthees en de molen van de familie Loonen te Overloon. De plaatselijke bakker zorgt voor molenbrood, stokbrood met pesto en diverse andere lekkernijen. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid de molen te bekijken en rustig te genieten van een kopje koffie of thee.

Molen ‘Luctor et Emergo’ te Rijkevoort aan de Kapelstraat.
In samenwerking met Heemkundevereniging Rieckevorts Heem is er in het tegenover de molen gelegen Dorpshuis de Poel een tentoonstelling ingericht over het dagelijks leven van boer en bakker, ook in de molen is er een fototentoonstelling over de molen zelf en er worden bij voldoende wind maaldemonstratie gegeven. Daarnaast vind er ook een historische optocht plaats waarbij met paard en wagen het graan naar de molen gebracht wordt waar het met de hand gedorst wordt en door de wanmolen gaat. Naast dit oude boerenambacht zijn er nog enkele andere oude ambachten/werkzaamheden te zien. Ook zijn er enkele bakkers aan het werk. Dit alles onder muzikale omlijsting van enkele muzikanten. Natuurlijk bestaat ook de mogelijk de voor het nuttigen van een hapje of drankje. Ook de Spar Supermarkt en Bakkerij de Haas uit Haps zorgen voor iets lekkers.

Molen ‘De Vooruitgang’Oeffelt, gelegen aan de Molenstraat

In deze molen is er op 9 september een mooie tentoonstelling met veel foto’s en tekst over deze molen en een doorlopende film die aansluit bij het thema‘Van Boer tot Bakker’.
Er is zelfs een bouwtekening van de vergunningsaanvraag uit 1913 aanwezig. Ook het bekijken meer dan waard is de verzameling landbouwgereedschappen, waaronder een ploeg uit 1600 en een wals uit 1800. Elke bezoeker kan zelf zijn graan malen met de handmolen zoals die in de Romeinse tijd al werd gebruikt. Bij voldoende wind draait de molen en zal zo mogelijk ook graan malen.
Op deze dag kunt u kennis maken met een nieuw oogstbrood, gemaakt van Oeffeltse tarwe geteeld door dhr. P. Peters en gebakken door H. Arts uit Ottersum en P.Buijssen uit Oeffelt. De tarwe is natuurlijk door de Oeffeltse molen gemalen.
Een bijzondere attractie wordt het gratis krenten- en kluntjesmik eten omlijst met muziek.

De Martinusmolen te Beugen, gelegen aan de Molenstraat

Ook in Beugen wordt een tentoonstelling georganiseerd met het thema ‘Van Boer tot Bakker’.
De stichtingspapieren en enkele interessante artikelen uit 1868, het bouwjaar van de molen zijn te zien. Op deze dag zal de molen draaien en malen, als er voldoende wind is. Anders kan men altijd nog zien hoe graan gemalen wordt met een door een oude dieselmoter aangedreven molentje. Tevens kunnen kinderen graan malen met een oude handmolen naar Romeins model. De plaatselijke bakker zorgt voor molenbroodjes en andere versnaperingen.
Ook voor kinderen is er van alles te doen, zo is er een levensgroot ganzenbordspel, kunnen kinderen geschminkt worden en is er een springkussen. Daarnaast zijn er kleurplaten, boekjes met molenverhalen en bouwplaten van molen te krijgen. En voor jong en oud is er een goochelaar. Op straat voor de molen is een soort minimarkt waar onder andere molenschilderijen, handgemaakte kaarten en sieraden te koop zijn, ook de Wereldwinkel heeft een kraam.
Zelfs de school draagt haar steentje bij door het maken van molentjes die bij de dorpsingangen worden geplaatst.

Alle molenaars heten u deze dag van harte welkom op hun molens!
advertentie