Deel dit artikel ‹ Terug

Vuurwapenweekend in het Liberty Park Overloon

Geplaatst op: woensdag 15 augustus 2007


In de aula van het museum wordt op zaterdag 18 en zondag 19 augustus a.s. een doorlopende demonstratie gegeven van vuurwapens uit de Tweede Wereldoorlog.

Hiermee wil het museum tegemoet komen aan wensen van bezoekers om wapens eens een keer van dichtbij te aanschouwen en ter hand te nemen. Het gaat daarbij om vuurwapens uit de Tweede Wereldoorlog zoals die in gebruik waren bij de Geallieerden, bijvoorbeeld de brengun, als ook bij het Duitse leger, zoals het befaamde machinegeweer MG42.

Samen met de tentoongestelde militaire uitrusting kan de bezoeker een indruk krijgen van de fysieke belasting van soldaten, zeker als daarbij in gedachten wordt gehouden dat de terreinomstandigheden vaak erg lastig waren. Het waden door zee of riviertjes, landingen op het strand en tochten door drassig gebied, vaak ook nog onder vijandelijk vuur, maakten het daardoor voor militairen een zware opgave om vooruit te komen.

Uiteraard zullen er geen "schietoefeningen" plaatsvinden. Allereerst past dat niet bij het museum, dat juist de verschrikkingen van oorlog wil tonen. Daarnaast zijn alle wapens in het museum vanzelfsprekend volgens de daarvoor geldende wettelijke richtlijnen onklaar gemaakt.

De demonstraties op zaterdag en zondag worden gegeven door de bij het museum betrokken vrijwilligers, die zich specifiek bezig houden met de registratie en het onderhoud van dit deel van de collectie van het Liberty Park. Het museum is beide dagen geopend van 10 uur 's ochtends tot 6 uur 's middags.
advertentie