Deel dit artikel ‹ Terug

Turkse kunst- en cultuurdag 2011 op 4 juni

Geplaatst op: vrijdag 27 mei 2011


Op zaterdag 4 juni 2011 wordt er in en rond de Turkse moskee Ahmet Yesevi in Cuijk de jaarlijkse Turkse kunst- en cultuurdag (Kermes) gehouden. Aan de Galberg worden allerlei activiteiten georganiseerd. Deze dag biedt u een prima gelegenheid aan om kennis te maken met de Turkse kunst en cultuur.

De jaarlijkse open dag van de Ahmet Yesevi moskee vindt op deze dag plaats. Alle gebeds-ruimten in de moskee zijn opengesteld voor bezichtiging. Het ernaast gelegen Ahmet Yesevi Culturele Centrum is ingericht als koffiehuis en gemeenschapsruimten. Hier vinden de Ahmet Yesevi Moskee, de Turkse vrouwenvereniging Nisa en de Turkse Culturele en Sociale Vereniging Cuijk hun plek. Deze organisaties zullen zich op deze dag presenteren.

Op deze dag zullen er diverse demonstraties en optredens te zien zijn:
de Turkse kunstenaar Yusuf Akkaya zal de “Ebru”-kunst (papiermarmeren) demonstreren. Vanaf 12:00 uur zal te zien zijn hoe mooie vloeibare  tekeningen op papier gezet worden. Deelname aan een workshop is ook mogelijk. Meerdere optredens van een sazgroep (snaarinstrument) en folklore-/dansgroep Nisa. Vanaf 13:00 uur is een schoonheidssalon geopend waarbij diverse workshops en tentoonstellingen op het gebied van nagel- en gezichtsverzorging, hoofddoekdesign en hennaversieringen gepresenteerd worden.

Als klap op de vuurpijl om 14:00 uur een optreden van een Zeybekgroep.
Zeybek is een volksdans, met een virtuoze muziekstijl uit het Westen van Turkije. De dansers (groot en klein) in traditionele klederdracht worden Efe of Zeybek genoemd.

Aan de innerlijke mens is uiteraard ook gedacht. Voor een geringe bijdrage zijn overheerlijke Turkse gerechten en lekkernijen verkrijgbaar, als ook Turkse thee.

Voor de kleintjes staat een springkussen klaar! Tevens kunnen de kinderen hun gezicht laten schminken. En men kan een rondje door De Valuwe maken met een huifkar.

U bent van harte welkom op zaterdag 4 juni tussen 10:00 en 20:00 uur aan de Galberg 6 te Cuijk. Graag tot ziens!