Deel dit artikel ‹ Terug

Onthulling bijzondere vitrines Liberty Park

Geplaatst op: maandag 13 augustus 2007


Woensdag 15 augustus a.s. om 15 uur worden in het Liberty Park in Overloon twee kleine vitrines onthuld met wel een heel bijzonder verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. De onthulling vindt plaats door één van de hoofdpersonen van het verhaal, de Poolse Janina Tylus.

Een oorlog, hoe verschrikkelijk ook, kent niet alleen ellende, dood en verderf. Het relaas van de Nederlander Frits Janssen (geboren 1921) en de Poolse Janina Tylus (geboren 1924) is daar een voorbeeld van. Janina kwam in 1939 door de Arbeitseinsatz in het Duitse dorp Zieschütz terecht, vlakbij Bautzen. Ze werkte daar op de boerderij van familie Kluge. Janina zorgde voor het huishouden en waar nodig hielp zij op het land. Frits Janssen, afkomstig uit Mierlo, was in 1942 via de Arbeitseinsatz ook in Bautzen te werk gesteld, in eerste instantie als hulpje van de plaatselijke melkboer.

Op een warme zomerdag kreeg de dorstige Frits een appeltje aangeboden van het jonge Poolse meisje. Het stel werd verliefd en bracht samen de oorlogstijd door in en om Bautzen. Frits ging er later aan de slag bij het garagebedrijf van Paul Lehmann en moest daar defecte legertrucks opknappen. Zo leerde hij het vak van automonteur.

Toen in 1945 de nederlaag van Nazi-Duitsland zich aandiende, besloot het stel te vluchten en naar Nederland te gaan. Die avontuurlijke reis, te midden van vluchtende Duitse soldaten en oprukkende Russen, duurde enkele maanden en werd voor een groot deel te voet of achterop een Amerikaanse legertruck afgelegd. Het stelde trouwde tijdens deze tocht in Duitsland met de Amerikaanse luitenant-kolonel A.S. Baron als getuige. Daarna trokken Frits en de inmiddels zwangere Janina naar Nederland. Zij kregen uiteindelijk zes zonen en tal van klein- en achterkleinkinderen. In 1958 keerde Janina voor het eerst naar haar familie in Polen terug. Met Frits natuurlijk. Later volgden nog vele bezoeken aan de familie van Janina. In 2005 overleed Frits.

Op initiatief van haar zonen kwam deze kleine expositie, met tal van documenten die dit bijzonder verhaal omlijsten, tot stand.