Deel dit artikel ‹ Terug

Gemeente Cuijk ontvangt Evert Smit biotoopprijs

Geplaatst op: woensdag 12 januari 2011



Wethouder Stoffels neemt de prijs voor de molen vrijdag in ontvangst

Cuijk, 12 januari 2010, Gemeente Cuijk ontvangt de Evert Smit biotoopprijs voor haar inzet voor verbetering van de molenbiotoop van de korenmolen Jan van Cuijk. Wethouder Stoffels neemt de prijs op vrijdag 14 januari om 13.00u in ontvangst bij de molen aan de Heerstraat. Molenaar Stefan Willems heeft de gemeente voorgedragen voor deze prijs.

Biotoopprijs
De biotoopprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de verbetering van het landschap waarin een molen staat. De prijs draagt sinds 1998 de naam van Evert Smit, als eerbetoon aan een groot voorvechter van de molenbiotoop. Een goede molenbiotoop is van fundamenteel belang voor de werking en het behoud van de molen.

Meer windvang voor Molen Jan van Cuijk
De Molen Jan van Cuijk vormt een karakteristiek herkenningspunt in het landschap en is voor Cuijk voor grote cultuurhistorische waarde. Een goede molenbiotoop maakt het mogelijk dat de molen regelmatig in bedrijf is, waardoor minder groot onderhoud nodig is. Molennaar Stefan Willems en gemeente Cuijk hebben afgelopen winter een plan opgesteld om de molen meer windvang te geven. Een aantal bomen in de directe omgeving zijn gekapt of gesnoeid, waardoor de wind aan- en afvoer is verbeterd.

Mooie afsluiting jubileumjaar
De prijs is een mooie afsluiting van het jubileumjaar van de molen Jan van Cuijk. In 2010 is het 150 jarig bestaan van de molen gevierd. Tijdens de tweedaagse molenfeesten in augustus is de molen heropend en konden bezoekers zien hoe de molen werkt.