Deel dit artikel ‹ Terug

Defibrillatoren verhogen overlevingskansen

Geplaatst op: dinsdag 28 december 2010



Mede dankzij de landelijk opererende Stichting Kies voor Leven is de AED (Automatische Externe Defibrillator) in ons land steeds bekender geworden als het gaat om levensreddend apparaat. Maar mag iedereen een AED gebruiken? En wie kan er gered worden met een AED? Veel mensen weten hierop geen passend antwoord te geven, vandaar onderstaande verduidelijking.

Een AED is een hartschokapparaat dat met behulp van elektroden in de vorm van plakkers een elektrische schok door het hart van een slachtoffer kan geven. Door de elektrodes op bepaalde plaatsen op het lichaam te plakken, zorgen we ervoor dat de stroom door het hart gaat. De elektrodes meten het elektrisch potentiaal verschil op de huid. Door dit signaal te vergelijken met de signalen die zijn opgeslagen in de database van de AED, kan het apparaat een advies geven of er een schok gegeven moet worden of niet.

Veel mensen denken dat je een AED kunt gebruiken bij een hartstilstand, maar als het hart echt helemaal stil staat, zal de AED geen schok kunnen toedienen. Alleen als er sprake is van fibrillatie van het hart, zal een AED zijn nut kunnen bewijzen. Een gezond hart werkt door het samenknijpen en weer ontspannen van de kamers en boezems. Eigenlijk is het hart niet meer dan een holle spier die gevuld is met bloed. Als dan het tempo van samentrekken en ontspannen ongecoördineerd en vele malen hoger zou zijn dan normaal, is er geen goede bloedcirculatie meer en spreken we van een fibrillerend hart.

Een AED die volgens de voorschriften is aangesloten, zal het hartritme analyseren en vergelijken met de hartritmes die het apparaat in de interne database heeft. Indien een schok wordt toegediend, wordt het hart als het ware ´gereset´. Het verstoorde hartritme wordt door de stroom stilgelegd en geeft het hart de kans om weer een normaal ritme op te pakken. Vaak is er reanimatie nodig na de schok om het hart weer op gang te brengen.

Echter, indien het apparaat geen schok adviseert en jij als hulpverlener dus ook geen schok kan toedienen, zal er gestart moeten worden met reanimeren. Als je niet kunt reanimeren, ben je op dat moment dus machteloos, ook al heb je de AED volgens alle aanwijzingen aangesloten. Het is dan ook verstandig om bij interesse een cursus reanimatie met AED te volgen. Op die manier ben je goed voorbereid voor het geval je iemand wilt helpen met een AED.

U wilt meer weten? Bel dan Toon Hermsen. Zijn telefoonnummer is 0485-451847. Of mail naar info@kiesvoorleven.nl