Deel dit artikel ‹ Terug

En ze heet... Asabi

Geplaatst op: woensdag 15 december 2010


Pasgeboren dwergnijlpaardje van Zoo Parc Overloon heeft een naam

Het pasgeboren dwergnijlpaardje, dat 23 november in Zoo Parc Overloon is geboren, groeit als kool. Woog het jong bij de geboorte nog vijf kilo, deze week gaf de weegschaal al 11,5 kilo aan! Inmiddels hebben de dierverzorgers ook een naam voor het jonge vrouwtje gekozen. Uit vele inzendingen is de naam Asabi gekozen, Afrikaans voor ‘bijzondere geboorte’.

Ook al had Zoo Parc Overloon geen officiële namenwedstrijd gekoppeld aan de geboorte van het mini-dwergnijlpaardje, toch werden via de e-mail bijna honderd namen ingezonden. De dierverzorgers hadden er een hele klus aan om uit de vele inzendingen een goede naam te kiezen. Uiteindelijk is de keus gevallen op het Afrikaanse ‘Asabi’, wat ‘bijzondere geboorte’ betekent. “Een zeer toepasselijke naam vonden wij. Dwergnijlpaardjes komen oorspronkelijk voor in West-Afrika en deze geboorte was voor ons absoluut bijzonder. Het is het eerste jong voor ouders Albert en Bagatelle én het eerste dwergnijlpaardjong dat in Zoo Parc Overloon is geboren”, aldus de dierverzorgers.

De eerste weken na de geboorte van Asabi waren voor de dierverzorgers erg spannend. Het is de eerste keer dat moeder Bagatelle voor nageslacht heeft gezorgd en een eerstgeborene brengt altijd extra spanning met zich mee. Zou Bagatelle goed voor haar jong zorgen? In eerste instantie konden de dierverzorgers maar niet constateren of Asabi wel of niet mocht drinken van haar moeder. Pas na drie dagen werd Asabi ‘betrapt’ tijdens het drinken. Asabi en Bagatelle zijn goed zichtbaar voor bezoekers van Zoo Parc Overloon.

Dwergnijlpaarden komen oorspronkelijk voor in West-Afrika, met name in tropische bossen langs rivieren. Het is een bedreigde diersoort waar Europese dierentuinen een fokprogramma voor hebben opgezet. Er worden weinig dwergnijlpaarden geboren in dierentuinen en als er jongen worden geboren zijn het meestal vrouwtjes. Om te proberen erachter te komen wat hier de oorzaak van is, wordt door diverse Europese dierentuinen deelgenomen aan een hormoononderzoek bij dwergnijlpaardvrouwtjes. Ook Zoo Parc Overloon doet aan dit onderzoek mee door mest in te zamelen. Hoewel in het Brabantse dierenpark een vrouwtje is geboren, hopen we wel een goede bijdrage te kunnen leveren aan het onderzoek.