Vervolg locatieonderzoek Kindcentrum Beers-Vianen Vervolg locatieonderzoek Kindcentrum Beers-Vianen
Deel dit artikel ‹ Terug

Vervolg locatieonderzoek Kindcentrum Beers-Vianen

Geplaatst op: vrijdag 24 november 2023


Voor de ontwikkeling van een Kindcentrum voor de dorpen Beers en Vianen worden opnieuw potentiële locaties onderzocht. De raad heeft op 6 juli 2023 een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt de locatie Calbroek in Beers te onderzoeken volgens de systematiek ‘Ladder voor duurzame verstedelijking’, een zogenoemde Laddertoets. Bureau SAB start per direct met deze Laddertoets. Voor de uitvoering van deze Laddertoets is het vereist naar potentiële locaties in het hele verzorgingsgebied van het Kindcentrum te kijken. Het is niet mogelijk de Laddertoets conform de wens van de raad te beperken tot enkel de voorkeurslocatie van de werkgroep, de locatie Calbroek in Beers. Op dit punt is er een wijziging in de uitvoering van de motie.


Calbroek

De werkgroep Locatieonderzoek heeft in het eerder uitgevoerde onderzoekstraject de locatie Calbroek (aan de Heuf bij de sportvelden in Beers) als voorkeurslocatie aangewezen. Het bureau SAB toetst nu met een planologische quickscan of de ontwikkeling van een Kindcentrum voor school, sport en kinderopvang op de locatie Calbroek mogelijk is en of daarmee een goede ruimtelijke ordening gewaarborgd is. 


Toetsing binnenstedelijke locaties

Daarnaast onderzoekt en toetst SAB of er binnen het bestaand stedelijk gebied van Beers en Vianen andere locaties zijn waar een ontwikkeling als het beoogde Kindcentrum mogelijk is. 

Volgens de systematiek van de Ladder dient namelijk het gehele verzorgingsgebied

van deze nieuwe ‘stedelijke ontwikkeling’ aangehouden te worden als onderzoeksgebied.


Optimaal draagvlak

De werkgroep en stuurgroep van het locatieonderzoek hebben recent in een gezamenlijk overleg unaniem ingestemd met de door bureau SAB voorgestelde onderzoeksopzet ter uitvoering van de motie. Het doel is te komen tot een locatiekeuze die zo breed mogelijk gedragen wordt, door zowel de werkgroep als de stuurgroep van het locatieonderzoek. In de werkgroep zijn de dorpsraden Beers en Vianen, en de beide scholen vertegenwoordigd. In de stuurgroep hebben gemeente en schoolbestuur zitting. 


Indien uit deze Laddertoets blijkt dat Calbroek niet als geschikte locatie wordt voorgesteld, houdt de stuurgroep vast aan de eerdere keuze van de stuurgroep en het college, tenzij er sprake is van een gezamenlijk gedragen besluit voor een andere locatie.

De vertegenwoordigers van de dorpsraad Beers houden, als de locatie Calbroek niet mogelijk blijkt, vast aan de eerdere keuze van de stuurgroep en het college voor de locatie Jan de Quay in Beers. 

Voor de vertegenwoordiging van de dorpsraad Vianen is een uit het onderzoek volgende voorstel voor een locatie in Beers, elders dan de locatie Calbroek, niet te verantwoorden. 


Zowel stuurgroep als werkgroep gaan voor optimaal draagvlak. Als na het onderzoek door SAB echter blijkt dat een gezamenlijk gedragen besluit niet mogelijk blijkt, wordt het uiteindelijke besluit teruggelegd bij respectievelijk stuurgroep, college en gemeenteraad.