Gratis bomen voor inwoners van de gemeente Land van Cuijk Gratis bomen voor inwoners van de gemeente Land van Cuijk
Deel dit artikel ‹ Terug

Gratis bomen voor inwoners van de gemeente Land van Cuijk

Geplaatst op: dinsdag 31 oktober 2023


In natuurgebied De Vilt in Beugen kun je op zaterdagochtend 4 november je eigen jonge boompjes en struiken (ook wel zaailingen genoemd) uitgraven en gratis meenemen. Je kunt ze daarna opnieuw planten in je tuin of in een pot op je balkon! Zo krijgt het natuurgebied weer ‘lucht’ én kun je jouw omgeving makkelijk vergroenen.


Wat kun je verwachten?

Van 09.00 uur tot 13.00 uur gaan we aan de slag in het natuurgebied (Oeffeltseweg 26 in Beugen). Voor we starten zal Hagar Roijackers, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant, de dag officieel openen. Zij oogst de eerste boom samen met wethouder Antoinette Maas. Daarna kan de schop de grond in! Medewerkers van Meer Bomen Nu, IVN, Brabants Landschap en de gemeente Land van Cuijk zijn aanwezig om jouw vragen te beantwoorden en de ochtend te begeleiden.


Over de locatie 

De Vilt is een bijzonder natuurgebied. Dit natte gebied is een van de weinige natuurlijk afgesloten meanders (lussen) van de Maas. Hier vind je allerlei natte natuur: open water, moeras, nat schraalland, broekbos en kikkerpoelen. Wij gaan aan de slag in een deel dat ontwikkeld wordt tot hoogveenmoeras. Dit bijzondere natuurtype, dat vroeger juist veel voorkwam in Nederland, treffen we in Brabant nog maar zelden aan.


Welke soorten boompjes kun je hier oogsten?

Een van de plantensoorten die deze natte omstandigheden nog net kan tolereren, is gagel. Een bijzondere struiksoort die zich op de nét iets drogere delen van het moeras kan handhaven. Als er niets gedaan wordt raken deze wat hogere delen overgroeid met els, wilg en berk. Vandaar dat we de gagel graag een handje helpen door de els, wilg en berk wat te temperen. Uitgraven en meenemen dus!


Over het oogsten

De gemeente Land van Cuijk werkt samen met Meer Bomen Nu. Deze organisatie zorgt dat bomen van ongewenste locaties naar gewenste locaties worden verplant. Ze verzamelen bijvoorbeeld overdadige zaailingen, oftewel jonge bomen, uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Bijvoorbeeld als deze boompjes te weinig licht krijgen of te dicht bij een pad staan en anders worden gemaaid. Door deze met vrijwilligers uit te steken, of te stekken of 'oogsten', kan Nederland versneld vergroenen. 


Afgelopen jaar (ver)plantte Meer Bomen Nu de miljoenste boom voor klimaat en biodiversiteit. 

De gemeente Land van Cuijk sluit zich door deze ‘groene’ doelstellingen graag aan bij Meer Bomen Nu. Daarom openen we het oogstseizoen samen op 4 november in Beugen!


Aanmelden

Aanmelden voor deze oogstdag kan hier: https://bomenplanner.meerbomen.nu/vrijwilligers of download de app via https://meerbomen.nu/app


Kijk voor meer praktische informatie op www.gemeentelandvancuijk.nl/gratisbomen.