Gemeente Land van Cuijk aan de slag met aanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas Groepsfoto: de wethouder en samenwerkingspartners van de GGD en JOGG gezonde jeugd, gezonde toekomst
Deel dit artikel ‹ Terug

Gemeente Land van Cuijk aan de slag met aanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas

Geplaatst op: vrijdag 6 oktober 2023


In Land van Cuijk heeft gemiddeld 11% van de kinderen tot 15 jaar overgewicht of obesitas (Bron: GGD Hart voor Brabant). Dit kan op zowel korte als lange termijn vervelende gevolgen hebben. Daarom start Land van Cuijk met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Deze aanpak richt zich op passende ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas, waarbij kwaliteit van leven voorop staat. 


Bij de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht kijkt de centrale zorgverlener van de GGD samen met het gezin naar wat er nu écht speelt binnen het gezin en hoe het gezin hier met haalbare stappen de regie in kan pakken. Vaak staan onderliggende problemen een gezonde leefstijl in de weg. Je kan hierbij denken aan schulden, fysieke problemen, problemen bij ouders of pestgedrag. Deze problemen moeten vaak eerst worden aangepakt, voordat er binnen het gezin ruimte ontstaat om stappen te zetten richting een gezondere leefstijl.


Hoe werkt de aanpak?

Als een kind en gezin aan de slag gaan met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht krijgen ze één vaste contactpersoon, de centrale zorgverlener. De centrale zorgverlener begeleidt en coördineert het volledige traject. Samen maken ze een plan van aanpak. Daarnaast legt de centrale zorgverlener contact met professionals, zoals een fysiotherapeut, schuldhulpverlening of een gezinscoach.


Binnen Land van Cuijk zijn er drie centrale zorgverleners (jeugdverpleegkundigen die voor deze rol extra zijn opgeleid). Dit zijn Britt van Doren, Yvet Martens en Tessa Versteegen. Voor meer informatie over de rol van centrale zorgverlener of de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht kun je contact opnemen via een centraal aanmeldingspunt op www.ggdhvb.nl/kngg.


Kick-off voor professionals

Op 30 januari vindt de Kick-off bijeenkomst van Kind naar Gezonder Gewicht plaats van 17.30 tot 20.30 uur. Ben jij een professional die werkt met de doelgroep? Zet de datum dan alvast in je agenda. De save the date en het definitieve programma volgen op korte termijn.


Gezonde kansen voor alle kinderen

Op 4 oktober tekende wethouder Willy Hendriks-van Haren officieel de overeenkomst met JOGG. Kind naar Gezonder Gewicht is een onderdeel van JOGG en daarmee is gemeente Land van Cuijk een JOGG-gemeente geworden. 


Wethouder Willy Hendriks-van Haren: “Kind naar Gezonder Gewicht sluit aan op de ambitie van de gemeente Land van Cuijk. Dat onze jongere inwoners gelijke kansen krijgen om gezond op te groeien en zichzelf een gezonde leefstijl eigen te maken. Want een gezonde jeugd is een gezonde toekomst!