Ineke Kraijo presenteert nieuw kinderboek bij de Kinderboekenweek Ineke Kraijo presenteert haar nieuwe boek
Deel dit artikel ‹ Terug

Ineke Kraijo presenteert nieuw kinderboek bij de Kinderboekenweek

Geplaatst op: woensdag 4 oktober 2023


Woensdag 4 oktober startte de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema Bij mij thuis. Ineke Kraijo, schrijfster uit Cuijk, schreef het boek Kom binnen, theaterlezen over thuis. Donderdag werd het boek gepresenteerd aan de groepen 5 en 6 van basisschool De Wieken in Schiedam. 


Kraijo schreef het boek samen met collega Marlies Verhelst en Marja Meijer maakte er vrolijke illustraties bij. Kraijo: ’Dit is het vierde theaterleesboek dat Marlies en ik samen geschreven hebben, steeds bij het thema van de Kinderboekenweek. In de Kinderboekenweek bezoeken we veel scholen en sommige groepen laten we dan kennismaken met het theaterlezen’


Theaterlezen is een bijzondere manier van lezen. In het boek Kom binnen, theaterlezen over thuis, staan tien moppen en twintig verhalen over thuis. Elk verhaal eindigt met een praatvraag. Alle teksten zijn in dialoogvorm geschreven. Bij theaterlezen leest een kind niet alleen, maar samen met anderen, bijvoorbeeld een vader of moeder, broer, zus, vriendje, klasgenoot, juf. Ieder kiest een rol en leest die. Na wat oefenen, kan het kind optreden, met het boek in de hand.’ 


Thuis is voor iedereen anders en in het boek komen dan ook verschillende situaties voorbij: kinderen uit een groot gezin of juist een eenoudergezin zonder broertjes of zusjes, een meisje dat op een woonboot woont, een jongen die naar een pleeggezin gaat. Ook komen verschillende gebruiken en geloven voor, zodat veel kinderen zich in de verhalen kunnen herkennen.


De Kinderboekenweek startte 4 oktober en duurt tot zondag 15 oktober. Het boek Kom binnen, theaterlezen over thuis, is in ieder (online) boekhandel te bestellen.