Ricciotti ensemble zet het platteland in de spotlight Deel dit artikel ‹ Terug

Ricciotti ensemble zet het platteland in de spotlight

Geplaatst op: vrijdag 14 juli 2023


Zomertour Plan de campagne met solist Lana Wolf in Sint Anthonis

Deze zomer gaat het Ricciotti ensemble op Plan de campagne. Het platteland komt muzikaal voorbij in al zijn facetten, de flora en de fauna, maar ook de sfeer en het gemeenschapsgevoel.Solist Lana Wolf – country girl, opgegroeid en woonachtig op het platteland – is de perfecte solist voor deze tournee. Op zaterdag 29 juli komt Plan de campagne naar Sint Anthonis voor een feestelijk optreden bij Kunstkring Sint Anthonis. Het optreden begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. 

Het Ricciotti ensemble brengt een ode aan het Nederlandse platteland met deze tournee. Aan koeien en dorpen, aan natuur en cultuur. In het nieuws komt de kommer en kwel veelvuldig aan bod: openbaar vervoer afgeschaald, boeren met de handen in het haar, Groningers met gescheurde huizen. De verstedelijking rukt op, het platteland loopt leeg, met alle gevolgen van dien. Het Ricciotti ensemble brengt deze kwesties graag onder de aandacht, maar maakt naast de traan ook ruim baan voor de idylle, een lach en verlichting.

 

Koeien

Wat opvalt in de lijst met stukken op het programma, is dat vooral de koe veelvuldig langskomt. Oud-orkestlid en componist Hugo Bouma schreef de opdrachtcompositie Ik nam de metro om een koe te zien, die tijdens de tournee in première gaat, maar ook Koeien van Brigitte Kaandorp komt voorbij. In de Ouverture uit Willem Tell van Rossini klinkt een ‘oproep aan de koeien’, maar ook een storm. Het platteland is al eeuwenlang een inspiratiebron voor (toon)kunstenaars. Op het programma komt muziek in allerlei stijlen en uit verschillende tijden voor.

 

Solist Lana Wolf

Zangeres, songwriter, radio-dj, producer en vocal coach Lana Wolf woont op het Gelderse platteland in de boerderij waar ze opgroeide – met een moestuin waarin ze regelmatig met de handen in de aarde zit. Lana voelt zich thuis in allerlei stijlen, maar haar grote liefde is de countrymuziek. In Nashville staat ze zelfs bekend als de Dutch Country Girl. Met het Ricciotti brengt ze Nederlandse klassiekers als Het dorp van Wim Sonneveld en Oerend hard van Normaal, maar met Thank god I’m a country girl van John Denver en een Dolly Parton medley, komt ook een vleugje countrymuziek voorbij.

 

Ricciotti ensemble

Het Ricciotti ensemble is het enige straatsymfonieorkest van Nederland. Het is tot alles in staat om nietsvermoedend publiek te laten kennismaken met de unieke, rijke klanken van een symfonieorkest. Daarom zoekt dit maatschappelijk betrokken ensemble het publiek zelf op in plaats van publiek te vragen naar de concertzaal te komen. Geen locatie is daarbij te gek. Tijdens Plan de campagne verzorgt het Ricciotti in negen dagen zo’n dertig optredens op diverse locaties in Nederland. Het Ricciotti speelt dan op locaties waar live symfonische muziek doorgaans niet klinkt: o.a. in het (speciaal) onderwijs, zorginstellingen en asielzoekerscentra. En natuurlijk overal waar de onvermoeibare musici ongepland en ad hoc nog even een Wild Op! kunnen doen.

 

Ricciotti’s Plan de campagne in Sint Anthonis

Ricciotti ensemble o.l.v. Douwe Nauta

Artistiek leider: Coen Stuit

Lana Wolf: zang


Zaterdag 29 juli 19.30 uur       

Kunstkring Sint Anthonis

 

Een overzicht van alle optredens staat op https://ricciotti.nl/tournees/plan-de-campagne

 

www.ricciotti.nl

Facebook @RicciottiEnsemble

Instagram #ricciottiensemble

YouTube www.youtube.com/ricciottimail

 

Ricciotti’s Plan de campagne wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amsterdam Fonds voor de Kunst.